нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Заразените с COVID-19 в Европа надхвърлиха 15 млн. Австрия започва масови тестове в края на карантината

Guliver/ Getty Images

Австрия обяви планове да започне масово тестване на населението за COVID-19 в началото на следващия месец. Първи ще бъдат проверени всички учители. На 5 и 6 декември, когато изтича краят на наложената карантина в страната, ще бъдат тествани всички преподаватели в училищата и детските градини - общо, около 200 000 души, съобщава австрийският  кореспондент на БТА.
Тестването на учителския и помощния персонал ще се извършва в сто пункта, разположени в цялата страна. При нужда има готовност да бъдат открити и допълнителни пунктове, а целият процес ще се координира от Министерството на образованието, провинциалните центрове и окръжните служби за образование координират процеса.
В следващите два дни - на 7 и 8 декември, ще бъдат тествани полицейските служители. Тук координацията е поверена на полицейските дирекции.
Малко преди Коледа е предвидено да стартира кампанията за тестване на населението, като участието е доброволно. Преди това в началото на декември ще се тестват жителите на общини с особено голям брой заразени от Ковид-19. Следващата седмица ще стане известно кои ще бъдат те.

В началото на следващата година е планирана втора масова кампания в цялата страна, все още не е изяснено кои ще са възрастовите групи, които трябва да се тестват.
Тъй като тестовете имат значение за изясняване на епидемиелогичната обстановка, те трябва да се направят неколкократно и да бъдат доброволни, се казва в съобщение на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер. Вече са поръчани седем милиона антигенни тестове, планирани са и нови поръчки. Разходите за първите седем милиона възлизат на 50 милиона евро.

Централната организация и логистиката по извършване на масовите тестове е поверена на австрийските въоръжени сили и на министерството на здравеопазването. Австрийски военнослужещи са оказали подкрепа на словашките си колеги в акцията за масово тестване на населението в Словакия и вече разполагат със съответния опит за подобни акции, се казва в съобщението. Освен за логистика и организация, от въоръжените сили ще бъдат привлечени и военни санитари. Общо няколко хиляди войници ще помагат в акцията по тестване на населението. Здравните и полицейските служби, пожарната и доброволци ще участват също в акцията.

Тестването е доброволно и безплатно, "няколко минути, отделени за теста могат да предотвратят няколкоседмичен локдаун в цялата страна", се казва в изявление на канцлера Себастиан Курц. "Затова още сега отправяме молба до цялото население да подкрепи този национален проект и да вземе участие в него. Масовите тестове до прилагане на ваксина са голям шанс за Австрия да намери отново пътя към нормалността", допълни той. "С масовите тестове започваме нов етап в борбата с пандемията и желанието ни е да дадем възможност на хората да прекарат Коледа с близките си. Нашето намерение изисква голяма логистична подготовка и изпълнение, но ни дава изключителни предимства. Можем бързо да локализираме голям брой заразени и да прекъснем инфекциозните вериги. Досега масовите тестове не бяха възможни, но вече са алтернатива на локдауна", подчерта още Курц.

Междувременно от днес в северната италианска провинция Южен Тирол започна най-масовото тестване за коронавируса. Това е и най-голямото масово тестване в цяла Италия от началото на пандемията, предаде ДПА. До неделя властите в тази немскоговоряща италианска провинция възнамеряват да тестват около 350 000 души, което е примерно две трети от населението. За сравнение, в цяла Италия с население около 60 милиона, на ден се тестват средно 140 000 души.

В същото време във финландската столица Хелзинки влиза в сила затягане на мерките. Събиранията на обществени места на повече от 20 души в района на финландската столица Хелзинки ще бъдат забранени като противодействие срещу разпространението на коронавируса, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс. Макар и средната заболеваемост във Финландия за 14-дневен период да е най-ниската в Европа (58 случая на 100 000 жители), според здравните власти в столичния регион тя е почти двойно по-висока и затова са нужни нови мерки.

"Максимално допустимият брой на хората на обществени прояви на закрито ще бъде ограничен до 20 за столичния регион, считано от 23 ноември, за срок от три седмици", обяви кметът на Хелзинки Ян Вапавуори.

През последните месеци финландците имаха възможност да се радват на сравнително големи свободи в сравнение с много други европейци, чиито страни са затворени, включително да ходят на концерти и театър, но сега за три седмици това се забранява.

Вчера правителството реши да продължи срока на въведените по-рано ограничения за пътуванията, според които всички пристигащи от чужбина трябва или да представят отрицателен тест за COVID-19 и да се карантинират за десет дни, или да бъдат тествани още веднъж.

"В столичния регион ще останат отворени спортните зали, фитнесите, плувните басейни и другите места за спорт при спазване на социална дистанция, но практикуването на отборни и контактни спортове от възрастни временно ще бъде прекъснато", каза Вапавуори.

Властите определиха новите ограничения като изпреварващи, но необходими заради големия риск от бързо влошаване на обстановката, ако не бъдат предприети никакви действия. 

По последни обобщени данни, броят на заразените с коронавирус в Европа днес е надхвърлил прага от 15 милиона души в момент, когато континентът отбелязва ръст на инфекциите с настъпването на зимата и регистрира по милион новозаразени на всеки четири дни, сочат изчисления на Ройтерс, цитирани от БТА. Европа досега е отчела най-малко 15 046 656 заразени с Ковид-19 и 344 401 починали от заразата, което представлява една четвърт от регистрираните заразени и смъртни случаи от Ковид-19 по света.
Франция задмина Русия, като стана най-тежко засегнатата от пандемията европейска страна, нареждайки се непосредствено след САЩ, Индия и Бразилия по общ брой заразени с коронавируса. На Франция и Русия сега се падат близо 27 процента от всички случаи на Ковид-19 в Европа, сочат данни на Ройтерс.
На Източна Европа се пада близо една трета от всички случаи на Ковид-19 и 24 процента от регистрираните смъртни случаи от инфекцията на континента. Чехия, Полша, Русия и Украйна остават сред най-тежко засегнатите страни според броя на заразените на глава от населението.

още от COVID-19