нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 400 000 работници от хранителната индустрия стачкуват в Италия

Снимка: Getty Images

В Италия днес стачкуват работниците от хранителната промишленост. Причината е в неподновяване на националния трудов договор, изтекъл през декември миналата година, посочва БТА.

Над 400 000 работници от хранителната индустрия на работа в над 57 000 италиански компании спряха работа за 4 часа. Протестът е предупредителен - недоволните предупреждават, че ако уточненията за националния трудов договор постигнати през лятото между синдикатите и Федерацията на хранителната индустрия не бъдат подписани, ще има стачка след месец за цял работен ден. 

От общо 13 сектора в този отрасъл, само три са съгласни с исканията на работниците, едното от които е увеличение на месечното възнаграждение с 35 евро. 

От синдикатите обръщат внимание на факта, че по време на карантината срещу коронавируса през пролетта, работниците от хранителната промишленост бяха обявени за герои, защото са направили всичко възможно на хората да се доставя храна, а сега сдруженията на фирмите, които не отчитат загуби от тази ситуация, отказват да подпишат националния трудов договор. Неподписването му според синдиците ще благоприятства дъмпинга, ще ощети работниците и ще навреди на целия сектор. 

още по темата
още от Свят