нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В Русия, от днес - солени глоби за съхраняване на лични данни зад граница

Guliver/Getty Images

Руският президент Путин подписа законодателен пакет, с който се въвеждат строги регулации и солени санкции в технологичния сектор.

Продажбата на смартфони и на компютри без предварително инсталирани конкретни руски софтуери и приложения ще бъде забранена от 1 юли догодина, а целта е чрез ограничнията да бъдат насърчени руските технологични компании. Правителството ще изготви списък на засегнатите от закона устройства, както и списък на приложенията, които трябва да бъдат предварително инсталирани от производителя.

С друг закон, подписан от Путин пък се определят санкции за компании, нарушаващи изискванията по съхраняване на личните данни на гражданите на Руската федерация на територията на страната. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация и влиза в сила веднага.

Законопроектът за задължително съхраняване на личните данни на гражданите на Русия на територията на страната беше внесен в Думата през юни тази година и бе приет окончателно на 21 ноември.

Максималната глоба, заложена в него за компании, нарушаващи основното изискване, е в размер на 18 млн. рубли (над 252 хил. евро). Предвидените санкции за физически лица при първо нарушение са от 30 хил. до 50 хил. рубли (или, от над 400 до над 800 евро), за длъжностни лица – от 100 хил. до 200 хил. рубли (от над 1400 до над 2800 евро), а pа юридически лица – от 1 млн. до 6 млн. рубли.

При повторни нарушения, санкциите за физически лица ще бъдат от 50 хил. до 100 хил. рубли, за чиновници – от 500 хил. до 800 хил. рубли, а за юридически лица – от 6 млн. до 18 млн. рубли.

Наскоро пък влезе в сила друг закон, който предвижда да се създаде руски аналог на интернет.

още от Свят