Затвори

Ватиканът прие нови правила за обществените поръчки

Снимка: Getty Images

Папа Франциск одобри установяването на нови правила за възлагане на обществени поръчки и разходи във Ватикана, целящи намаляване на разходите, осигуряване на прозрачна конкуренция и намаляване на риска от корупция при възлагане на поръчки, информира Ройтерс.

Новите норми, описани в 30 страници, са кулминацията на четиригодишен процес за рационализиране на процедурите за разходване и справяне с непотизма и кронизма. Те се появяват, когато пандемията на коронавирусът принуди Ватикана да приложи някои от най-строгите мерки за контрол на разходите досега.

Одобрените правила налагат подробни, прозрачни процедури за възлагане на поръчки за стоки и услуги. Важна промяна е създаването на единен списък на одобрени доставчици за всички ватикански департаменти, докато преди това всеки поддържа свой собствен списък.

Повечето договори във Ватикана са с италиански компании. Документи, изтичащи по време на понтификата на предшественика на Франциск, папа Бенедикт, показаха, че ватиканският департамент е платил на италианска строителна компания прекомерна сума за изграждане на сцена за Рождество Христово на площад Свети Петър.

Професор Винченцо Буономо, ректор на Папския латерански университет, написа на официалния уебсайт на Ватиканските новини, че тази мярка ще  гарантира лоялна конкуренция. А Джузепе Пигнатоне, бивш италиански прокурор за борба с мафията, който сега оглавява съдебната система на Ватикана, заяви, че нормите дават правомощия на съдебните служители да прекратят съмнителни договори. 

още по темата
още от Свят