Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Ведомости": Кремъл без да иска призна, че руските закони са слабо съвместими със здравия разум

Снимка: Shutterstock

Първата ефективна присъда срещу последовател на забранените в Русия "Свидетели на Йехова" и арестите на негови привърженици в руската провинция изглежда са опит на тайните служби да прехвърлят един религиозно-правен спор в политическата плоскост, пише в. "Ведомости", цитиран от БТА.

Руски съд осъди в сряда датчанина Денис Кристенсен - активист на религиозната организация, на шест години затвор за екстремизъм, тъй като организирал дейността на забранено религиозно обединение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира: "Не можем да боравим за държавни цели с понятията на здравия разум. На първо място боравим с понятията законност и незаконност".

Това според "Ведомости" е предсказуема реакция. "Песков, без да иска може би, потвърди, че законите у нас и здравият разум са слабо съвместими", се казва в редакционния коментар.

Според вестника силовите структури в Русия не са чули явния сигнал "стоп", даден от президента Владимир Путин - през декември м. г. той нарече вписването на някои религиозни сдружения в списъка с терористични организации "пълна дивотия". А силовите органи продължават да работят тъй, както смятат за нужно, пише изданието.

Държавните институции в Русия и тайните служби са взели на мерник "Свидетелите", при все че те не са единствената организация, тълкуваща християнското учение по специфичен начин, отбелязва "Ведомости".

"Проповядваният от тях отказ от сътрудничество с властта навярно я дразни, но да ги смята за екстремисти по тази причина би било самоизобличително. Силовите структури вероятно се опитват да прехвърлят спора в политическата плоскост - използвайки антиамериканските фобии на руското ръководство, да докажат, че "Свидетелите" са проводници на чуждестранно влияние и потенциални агенти на противника", посочва политологът Алексей Макаркин.

"Ведомости" прокарва паралели между тези арести и гоненията в Съветския съюз и Третия райх. "Свидетелите" са били преследвани и в нацистка Германия, и в Испания по времето на Франко - "но никой изглежда не се притеснява от подобни непривлекателни асоциации", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

още по темата
още от Свят