нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания одобри ваксина на Pfizer и BioNTech

Снимка: Guliver / Getty images

Великобритания стана първата страна в света, одобрила за употребата ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. Обединеното кралство съобщи, че тя ще започне да се прилага от началото на следващата седмица, предаде Ройтерс.

Ваксината срещу коронавирус е считана за най-добрият шанс за света да се върне към някакво подобие на нормалност в условията на глобална пандемия, която се превърна в причината за смъртта на близо 1,5 млн. души и оказа изключително негативно влияние върху световната икономика.

„Днес правителството пприе препоръката на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) да одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Ваксината ще бъде достъпна в Обединеното кралство от следващата седмица“, заявиха от правителството.

Британският комитет по ваксини ще реши кои приоритетни групи ще получат първите ваксини, като това вероятно ще бъдат възрастните хора, здравния персонал и клинично уязвимите хора.

Клиничните изследвания на ваксината на Pfizer и BioNTech, както и на тази на Moderna, установиха, че те имат над 90% ефективност в предотвратяване на заразяването с коронавирус. И двете ваксини са базирани на новата РНК технология (mRNA).

От Pfizer коментираха новината с думите, че одобрението на Великобритания e исторически момент борбата срещу COVID-19.

„Това одобрение е  целта, която преследваме, откакто за първи път обявихме, че науката ще спечели. Приветстваме MHRA за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат за защитата на гражданите на Обединеното кралство“, коментира изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, които са достатъчни за ваксинирането на 20 млн. души.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че очаква до края на годината да бъдат доставени 10 млн. дози.

 „Помощта идва! Готови сме да започнем ваксинирането още в началото на следващата седмица“, написа той в Twitter.

още по темата
още от Свят