нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания: Военните в Мианма да освободят Су Чи

Getty Images

Лидерите на военния преврат в Мианма трябва да освободят Аун Сан Су Чи. Такава позиция се очаква да изрази днес външният министър на Великобритания, Доминик Рааб.

В своя реч той ще призове военните да „се оттеглят“ и да уважат демократичния процес в страната, предаде „Би Би Си“.

Това се случва дни след като двама загинаха по време на протести срещу арестуването на Су Чи. В отговор на това Рааб обяви в Twitter, че Великобритания и международните ѝ партньори ще обмислят по-нататъшни действия „срещу онези, които смазват демокрацията“.

Демонстранти излизат на улиците на Мианма вече повече от две седмици в подкрепа на Су Чи, която бе задържана на 1 февруари. Според военните убедителната победа на нейната партия Национална лига за демокрация миналата година е била измамна.

Срещу лидерката са повдигнати обвинения за притежание на незаконни уоки-токи устройства и нарушаване на Закона за природни бедствия в страната.

Рааб ще използва речта си пред Съвета за човешки права на ООН, за да обясни, че ситуацията в Мианма се влошава, а нарушенията на човешките права и насилието са „добре документирани“. Освен това се очаква да критикува и Русия заради действията срещу опозиционера Алексей Навални, както и да призове ООН да има „спешен и неограничен“ достъп за разследване на нарушения на човешките права срещу хора в лагери в Китай.

И днес в Мианма се провежда общонационална стачка, блокирани са пътища, а арестите продължават. На този фон от САЩ предупредиха, че ще „предприемат твърди действия“ срещу военните, ако продължат да репресират хора, призоваващи за възстановяване на избраното от тях правителство, предаде „Ройтерс“.

още от Свят