нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Външният дълг на Северна Македония достигна исторически връх

Снимка: Shutterstock

Прогнозите на министъра на финансите Фатмир Бесими, че Република Северна Македония ще завърши тази година с публичен дълг, който не надвишава 60,5 процента от БВП, се оказаха невярни. Държавният дълг към септември е нараснал до исторически 60,7 процента от БВП, равняващи се на 6, 571 млрд. евро. Само за шест месеца от пандемията или от март до септември публичният дълг на страната е нараснал с над 1 милиард евро или 9,3 процента, пише местното издание „Вечер“.

Само от юли до септември, когато страната беше в изборна обстановка, са взети заеми за нови 44,5 милиона евро. Предвижда се и набиране на нови кредити с второто ребалансиране на бюджета за тази година, което все още се обсъжда от депутатите. След пробив на границата от 60 процента, сега никой не прогнозира с какъв дълг ще завърши годината Скопие.

„Притесненията са, че можем да посрещнем новата 2021 година с дълг по-голям от 60 процента, без значение дали ще бъде 63 или 64 процента, но е очевидно, че правителството и икономиката нямат ресурси да покрият предвидения бюджетен дефицит от 8,4% със собствени източници, защото икономиката е пред колапс, а, за съжаление, правителството не прави усилия да увеличи капиталните инвестиции“, заяви депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски. 

още от Свят