Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вот на недоверие свали румънското правителство

Снимка: Guliver/ Getty Images

Румъния се изправи пред политическа криза след като лявото правителство на премиера Виорика Дънчила днес бе свалено с вот на недоверие. Той бе подкрепен от шестте опозиционни партии, които внесоха искането за вота и беше одобрен днес на пленарно заседание на двете камари на румънския парламент, съобщи Аджерпрес.

В подкрепа на вота на недоверие са гласували 238 парламентаристи, съобщи депутатът от партия Про Румъния Каталин Некифор. За да бъде свалено правителството от власт, вотът трябваше събере минимум 233 гласа, припомня БТА.

До последно, включително и по време на дебатите днес Виорика Дънчила твърдеше, че  вотът на недоверие няма да успее, защото "много парламентаристи осъзнават отговорността на вота" и защото разбират много добре, че "редом до опозицията "няма бъдеще и прогрес". В парламента днес тя призова днес опозицията да остави правителството да си върши работата и да продължи започнатите реформи и предизвика противниците си с думите, че в действителност опозицията не иска да управлява Румъния и ги нарече "съюз от аматьори".

"Останете в опозиция, където, за щастие, всички ваши заплахи и идеи остават само на фаза думи. На власт, драги колеги, бихте били истинско бедствие и заплаха за тази страна", заяви Дънчила, обръщайки се към опозиционните партии, които нарече "съюз от аматьори". Тя предупреди, че Социалдемократическата партия ще ги "разбие" на изборите догодина, дори и в опозиция, предаде БТА.

Сенаторът социалдемократ Титус Корлъцян, който е бивш външен министър, заяви, че вотът на недоверие е най-слабият, който е чел някога, и допълни, че алтернативата на сегашното правителство е "нула".

още от Свят