Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Върховният съд на Южна Корея върна за преразглеждане присъдата за корупция на наследника на Samsung

Снимка: Guliver / Getty images

Върховният съд в Южна Корея отмени част от присъдата на апелативен съд по делото за корупция срещу фактическия шеф на Samsung Group Ли Джае-йон, който беше осъден на две и половина години затвор условно по обвинение, че е търсел услуги от бившата президентка на страната, предаде Ройтерс.

Върховният съд реши, че тълкуването на съда за това какво представляват по същество подкупите на Samsung за Пак Гън-хе е твърде ограничено. Казусът е за това дали трите състезателни коня, дарени от Samsung на дъщерята на близка приятелка на президентката, представляват подкуп, целящ получаване на облаги. Върховните магистрати постановяват, че апелативният съд погрешно не е признал конете за подкуп с цел облаги, 

Обвинението срещу Ли беше, че е плащал подкуп на Пак и близката й приятелка Чхуе Сун-ил срещу правителствено одобрение на сливането на две подразделения на Samsung. Според прокуратурата сливането е било ключово за позицията на Ли като наследник на компанията. Той е вицепрезидент на компанията, но на практика я управлява, откакто баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 г, информира БТА.

51-годишният Ли първоначално бе осъден през 2017 г. на 5 години затвор за подкупване на приятелката на бившата президентка.Той бе освободен след една година, когато апелативният съд намали наполовина присъдата и я отложи с четири години.

още от Свят