Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вулкан във Филипините започна да изхвърля лава, хиляди са евакуирани

Снимка: Guliver / Getty images

Вулканът Таал, който се намира на около 70 километра от филипинската столица Манила, започна да изхвърля лава, предаде Би Би Си.

Властите предупреждават, че е възможно да има „опасно изригване“ до часове или дни, което да наложи евакуацията на повече от 200 хил. души.

По-рано около 8000 души бяха евакуирани, след като Таал, който е вторият най-активен вулкан във Филипините, изхвърли огромно количество пара и пепел. Международното летище на филипинската столица бе затворено заради пепелта.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология повиши нивото на заплаха от вулкана Таал до 4-та степен, като най-високото ниво на опасност е от 5-та степен.

Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН предупреди, че около 450 хил. души живеят в „опасната зона“ около Вулкана, която е с радиус от 14 км.

Ситуиран по средата на езеро, Таал е един от най-малките, но и най-активните вулкани в света, като за последните 450 години той е изригвал най-малко 34 пъти.

Властите предупредиха местните и за т.нар „вулканично цунами“, което може да бъде предизвикано от падащите при изригването камъни във водата, които генерират силни вълни.

 

още от Свят