Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бум на ебола в Централна Африка, Уганда потвърди за първи три случая

235

Снимка: Guliver/ Getty Images

Нова голяма епидемия на смъртоносната болест ебола има в Демократична Република Конго, където близо 1400 души са починали от болестта от август 2018 г. насам, предава Би Би Си. Ръководителят на организацията за медицински изследвания "Wellcome Trust" Джеръми Фарар коментира, че бумът е най-лошият от 2013-2016 г. и няма признаци той да спре. По думите му взривът на ебола в централноафриканската държава е "наистина страшен". 

Двама души са починали от ебола и в съседна Уганда. Това са първите регистрирани случаи в страната. Пациентите са 5-годишно дете, инфектирано с вируса и неговата 50-годишна баба, съобщиха от здравното министерство на страната. Правителството на Уганда информира за поне 6 други случая с подозрение за заразени с вируса пациенти в момента. 

От началото на епидемията в Конго през август миналата година около 70% от заразените с ебола са починали, което е близо 1400 души. Бумът е вторият най-голям в историята на болестта, със значителен пик на заболелите през последните седмици. 

Световната здравна организация вчера заяви, че ключова комисия за извънредни ситуации ще се срещне след потвърждение, че епидемия от ебола в Конго се е разпространила в съседна Уганда. Комисията ще заседава в петък, за да определи дали да обяви избухването на болестта за "извънредна за общественото здраве извънредна ситуация от международен интерес", което е голяма промяна в организиране на дейността срещу болестта.

Комисията за спешна помощ на СЗО през октомври, и отново през април, отложи обявяването на епидемията, отчасти именно поради факта, че вирусът оставаше концентриран само в една част на Демократична република Конго.

За да може комисията да призове към спешни мерки, тя трябва да определи, че епидемията "оказва влияние върху общественото здраве отвъд националната граница на засегнатата държава и може да изисква незабавни международни действия", гласят нормите на СЗО.

още от Свят
21
Събота
Септември