Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Япония вече ще се защитава и от заплахи, идващи от Космоса

Снимка: Getty Images

Япония ще създаде подразделение за космическа отбрана, за да се защити от потенциални заплахи, след като нейни съперници разработват ракети и други военни технологии. Това заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от „Асошиейтед прес“ и БТА.

Новото звено ще си сътрудничи тясно с американския си аналог, създаден неотдавна от президента Доналд Тръмп.

„Подразделението за операции в Космоса ще започне да функционира през април като част от японските военновъздушни сили за самоотбрана“, каза Шиндзо Абе в реч на откриването на първата за тази година сесия на парламента.

„Япония трябва също да се защитава от заплахи в киберпространството и от електромагнитно въздействие върху японските сателити. Нараства безпокойството, че Китай и Русия търсят начини да въздействат, изваждат от строя и разрушават сателити. Драстично ще засилим способностите и системите ни, за да си осигурим превъзходство в тези области“, каза още Абе.

Премиерът настоява японските сили за самоотбрана да разширят международната си роля и способности. Това трябва да стане чрез засилено сътрудничество със САЩ и в контекста на нарастващите военни способности на Китай и Северна Корея, отбелязва „Асошиейтед прес“. 

 

още по темата
още от Свят