нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Японският император Нарухито се възкачи на Трона на хризантемата

Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщи ТАСС.

"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът.

Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, отбеляза Асошиейтед прес. Сред високопоставените гостите от повече от 170 страни и международни организации наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер ще бъде и българският държавен глава Румен Радев.

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола, припомня БТА.

Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Преди церемонията по възкачването си на трона, японският император Нарухито посети три шинтоистки храма в императорския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола, посочва ТАСС. Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми. Петдесет и девет годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.

Церемониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 милиарда йени (150 млн. долара), което е с 30 процента повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.

още по темата
още от Свят