Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Южнокорейски гмуркачи отново ще пробват да търсят телата от потъналото в Дунав туристическо корабче

Снимка: Guliver / Getty images

Южнокорейски гмуркачи спасители направиха днес пробни гмуркания в река Дунав в Будапеща, подготвяйки се за опит да достигнат до потъналото миналата седмица круизно корабче с южнокорейски туристи, предаде Ройтерс.

Големият круизен кораб "Викинг Сигън" удари корабчето "Русалка" с 33-ма южнокорейски туристи на борда пред сградата на унгарския парламент в сряда. "Русалка" се преобърна и потъна почти веднага - само за 7 секунди, при което загинаха 7 южнокорейци, а още седем бяха спасени. Други 21 души - 19 корейци и двама унгарци, все още са в неизвестност и се предполага, че са мъртви и са заклещени на борда на потъналото корабче. Това бе най-тежкият инцидент на река Дунав от повече от 50 години, информира БТА.

През петте дни след трагичния инцидент рязко повишеното ниво на реката (над 6 м) и мътната вода не позволяваха на спасители да извадят телата въпреки предприеманите опити на унгарски гмуркачи.

Тази сутрин корейска баржа и няколко спасителни гумени лодки смениха унгарската баржа на мястото на инцидента, подготвяйки нови пробни гмуркания, каза репортер на Ройтерс на мястото.

"Целта е да се проучи възможността за работа под водата веднага щом бъдат завършени съответните приготовления,  - се казва в съобщение на спасителния екип. - Целта на днешните гмуркания е не да се проникне в потъналата "Русалка", а първо да се разбере каква е ситуацията."

още по темата
още от Свят
14
Четвъртък
Ноември