нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Задържаха Це Чи Лоп в Амстердам - "най-издирвания мъж в Азия"

Канадският гражданин Це Чи Лоп, роден в Китай, се смята за лидер на The Company (Компанията) - организация, известна още като синдиката Сам Гор, която доминира пазар на дрога в Азия на стойност 70 млрд. долара. Снимка: FOTOKITA / Shutterstock

По заповед, издадена в Австралия, полицията в Нидерландия арестува на летище "Стокхолм" Це Чи Лоп - предполагаемия бос на една от най-големите наркобанди в света, предава Би Би Си.

Це е в списъка с най-издирваните хора в света. Сега Австралия ще иска екстрадицията му, за да го съди.

Австралийската федерална полиция смята, че Компанията, известна още като синдиката Сам Гор, стои зад 70% от наркотиците, които влизат в страната, допълва БНР. 56-годишният Це е сравняван с мексиканския наркобарон Хоакин Гусман – Ел Чапо.

Преди да бъде арестуван в петък, тъкмо когато се е качвал на самолет за Канада, Це е бил издирван от полицията на Австралия от повече от десетилетия. Заповедта за ареста е от 2019-а, а полицията на Нидерландия действа по искане на Интерпол.

През 2019 г. Ройтерс публикува специално разследване за Це, в което го нарича „най-издирвания мъж в Азия“. Агенцията цитира оценка на ООН, според която приходите на синдиката му от продажби на метамфетамин за 2018 г. достигат 17 млрд. долара.

още от Свят