нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо коронавирусът пощади икономиката на Швеция?

Снимка: Getty Images

Миналата седмица бе съобщено за рекорден спад на БВП по света. В сряда ще дойде ред на Швеция да обяви как стоят нещата при нея. Бившият финансов министър и член на Умерената партия Андерс Борг смята, че шведската икономика е издържала на кризата по-добре от другите икономики и споделя как би работил с показателите, пише авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet. 

Почти няма държава, която да не ревизира данните си за БВП. Испания обяви минус 22,1%, Франция - минус 19%, а САЩ - минус 9,5%. Възможно е изчисленията за резкия спад на БВП през второто тримесечие, тоест намаление на общите разходи за всички стоки и услуги, произведени в страната - все още да не са приключили. БВП-то на Еврозоната е намалял с 15%, а брутния вътрешен продукт на ЕС е спаднал с 14.4%. Утре вниманието ще бъде насочено към Централното статистическо бюро, което ще публикува шведските данни.

„Изглежда БВП на Швеция се е свил през второто тримесечие, както никога досега. Но вероятно все още ще бъдем сред страните с най-малък тримесечен спад“, заяви пред „Svenska Dagbladet“ Андерс Борг, бивш финансов министър и член на партията„ Умерени “, а сега консултант за Kinnevik и East Capital.

На въпрос защо според него Швеция се справя по-добре от останалите държави, Борг отговаря, че голяма част от икономиката на страната се осигурява от области, в които хората могат да работят отдалечено и прогнозира, че вероятно през тримесечието гражданите са работили по-усилено и са консумирали повече.

"В Швеция нямахме сериозни проблеми с банковия сектор. Също така, за икономиката е добре, че цените на имотите засега не са паднали прекалено много. Предвид това, че у нас потреблението не е спаднало толкова много, а активността в Швеция е малко по-висока, отколкото в другите страни, може да се предположи, че се справяме по-добре в ситуацията от останалите. Вярвам, че икономическото възстановяване през 2021 г. зависи главно от политическия курс", казва Андерс Борг.

В публикуван миналата седмица доклад, банковите специалисти на Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) прогнозират, че шведския БВП през второто тримесечие ще спадне с 8% в сравнение с миналата година.

Рейтинговата агенция Standard&Poors е сред тези, които работят над оценката на кредитоспособността на Швеция и следи внимателно шведската икономика. Денис Нилсон, главен анализатор на компанията за Швеция, Норвегия и Дания също предсказва, че Швеция ще излезе от кризата в по-добро състояние от редица други европейски страни. Но в сравнение с другите скандинавски държави, не стои чак толкова добре, смята той. "Ако разгледаме постъпващите данни, например, статистиката за банкрутите, PMI (индекс на бизнес активността) и безработицата, ще се окаже, че положението в Швеция е по-лошо, отколкото в Норвегия и Дания", добавя той.

Standard&Poors не направи прогноза за БВП за второто тримесечие, но по негова информация, за тази година спадът вероятно ще е от 6,2% в сравнение с миналата. 

Svenska Dagbladet пита Денис Нилсон защо според него шведската икономика се справя с кризата по-добре, отколкото икономиката на другите европейски страни. 

"Нашите компании имат доста добра съпротивляемост. Освен това, е много вероятно да е помогнала липсата на толкова строга карантина, колкото в другите страни. Също така, причината може да се крие в структурата. Скандинавия още преди помощните пакети във връзка с карантината бе създала мрежа за социална защита, която поддържа потреблението", казва Денис Нилсон. Той посочва, че един от най-тежко засегнатите от кризата сектори е туризма, но в сравнение със страните от Южна Европа, в Швеция той не е толкова голям, така че страната е избегнала най-лошото.

"Възможно е Дания да премине през кризата по-успешно от Швеция, защото тя има сравнително добре развити продоволствена и фармацевтична индустрии, а в тези сфери търсенето почти не е спаднало заради пандемията", прогнозира още Нилсон.

Показатели за БВП за второто тримесечие на 2020 г. на САЩ и най-големите европейски икономики

САЩ: минус 32,9% (при годишна норма) и минус 9,5% спрямо второто тримесечие на 2019 г.
Испания: минус 22,1% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и минус 18,5% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г.
Италия: минус 17,3 (при годишна норма) и минус 12,4% спрямо първото тримесечие на 2020 г.
Франция: минус 19% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и минус 13,8% спрямо първото тримесечие на 2020 г.
Германия: минус 10% спрямо Q2 2019.
Еврозона: минус 15% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и минус 12,1% спрямо първото тримесечие на 2020 г.
ЕС: минус 14,4% Q2 2019 и минус 11,9% Q1 2020.

 

още по темата
още от Свят