нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо Путин не поздрави Байдън и какво означава това за руско-американските отношения

Guliver/ Getty Images

Политически лидери от целия свят изпращат официални поздравления до Джо Байдън за това, че е избран за следващия президент на САЩ. Пожелания за успешен мандат обаче засега няма от Русия и това вече говори какви ще бъдат отношенията между двете велики сили по времена на новия мандат, пише в коментар водещото американско бизнес издание CNBC.

През 2016 г. Кремъл побърза да поздрави Тръмп за победата. Вместо това обаче днес правителственият говорител Дмитри Песков коментира, че ще изчакат официалните резултати от изборите, тъй като настоящият президент Доналд Тръмп обяви планове да обжалва преброяването. Песков добави, че Путин е готов да работи заедно с всеки американски президент и че Русия се надява да установи диалог с новата американска администрация, за да нормализира отношенията.

„Русия иска да отправи послание, че не се интересува какво се случва в САЩ и че е над тези теми. Това не е адекватно, като се има предвид ролята на Русия за избирането на Тръмп и усилията им да помогнат преизбирането му“, смята Тимоти Аш, старши стратегист за развиващите се пазари в дружеството за управление на активи Bluebay Asset Management. Компанията, която е базирана в Лондон, управлява над 60 млрд. долара и е собственост на Кралската банка на Канада (Royal Bank of Canada).

Въпреки икономическите санкции на САЩ срещу Русия заради намесата на изборите, анексирането на Крим и други подобни проблеми отношението на Тръмп към Путин може да се приеме за благосклонно. През 2018 г. след среща между двамата в Хелзинки, Тръмп каза, че приема думите на Путин, който отхвърли обвиненията, че Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г.  По този начин Тръмп засвидетелства по-голямо доверие в Путин, отколкото в американското разузнаване.

Сега анализатори коментират, че администрацията на Байдън ще увеличи санкциите срещу Русия. Очаква се новата политика на САЩ да бъде към повишено сътрудничество с Европа и за неутрализирането на Китай, Русия и климатичните изменения, се казва в доклад на Teneo Intelligence, консултантска компания за управление на рисковете. В документа се очаква „по-категорична позиция срещу  Кремъл“ и по-ясна политика спрямо Украйна и Беларус, както и „смислен прогрес“ с в отношенията с международните партньори от НАТО.

„Фокусът на Байдън ще бъде да се спре допълнителна агресия срещу Украйна“, оптбеляза Холгер Шмидинг, главен икономист в германската инвестиционна банка Berenberg.

„Има слухове, че скоро след  встъпването си в длъжност Байдън ще организира среща на върха на НАТО, с която ще потвърди ангажимента на САЩ за затвърждаване на трансатлантическите отношения и промяна в тона“, коментира Крис Скулуба, бивш представител на Министерството на отбраната на САЩ и директор на Трансатлантическата инициатива за сигурност. Както е известно Тръмп често обвиняваше европейските членове на НАТО, че не отделят достатъчно пари за пакта и в резултат намали разходите на САЩ в посока НАТО.

още от Свят