Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Златните" паспорти на Карибите поевтиняха

Снимка: Guliver/ Getty Images

Кризата в туристическата индустрия, причинена от пандемията на коронавирус, доведе до срив и в цената на т.нар. златни паспорти, издавани в държави от Карибския регион. Властите на страните и териториите в региона въведоха безпрецедентни намаления на гражданството срещу инвестиции до края на годината, съобщава Bloomberg, позовавайки се на Лес Хан, ръководител на отдела за държавни инвестиции в Сейнт Китс и Невис.

Страната му беше готова да предостави гражданство на четиричленно семейство за 150 000 долара, инвестирани във фонд за устойчиво развитие. Преди кризата тази сума стартираше от 195 хиляди долара.

Според Хан, в съседните Доминиканска република, Гренада, на островите Антигуа и Барбуда, паспорт може да бъде закупен още по-евтино - за инвестиции в размер на 100 хиляди долара.

Паспортите, издавани от Сейнт Китс и Невис се наричат златни, защото осигуряват възможност за безвизово влизане в повече от 100 страни по света. Държавите бяха едни от първите, които започнаха да дават гражданство през 80-те години в замяна на големи инвестиции.

В момента голям интерес към закупуването на паспорти, проявяват заможни хора от Китай и Близкия изток. Настоящата програма стартира през 2015 г. като в нейните рамки, паспорти са получили около 700 души. В същото време процедурата привлече вниманието на американските власти, които изразиха недоволство от сътрудничество с ирански граждани. От този момент островните държави започнаха да отказва молби на иранци и жители на Афганистан.

още от Свят