Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Зоран Заев поиска предсрочни избори

Снимка: Guliver/ Getty Images

Северомакедонският премиер Зоран Заев ще предложи свикване на предсрочни парламентарни избори, обяви самият той в извънредно телевизионно обръщение към гражданите на страната.

„Това ще бъде моето предложение на утрешната среща с президента Стево Пендаровски. Организиране на бързи предсрочни избори възможно най-скоро, избори, на които гражданите ще кажат по кой път ще продължим“, каза Заев в контекста на блокираните вчера кандидатури за ЕС на Северна Македония и Албания.
Европейските лидери замразиха вземането на решение за започване на преговорите за присъединяване на двете балкански държави към Европейския съюз.

Заев, изглежда е послушал съвета на Бойко Борисов да не подава оставка, стана ясно още от изявлението му. Заев нарече случилото се "европейска грешка".

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът Заев.

"Поемам върху себе си разочарованието на гражданите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред Вас и поради тази причина искам да чуя Вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

още по темата
още от Свят