нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 начина да подобрите уменията си за общуване

Снимка: Shutterstock

Без значение какви нови технологии и системи сте въвели, за да развиете бизнеса си, винаги ще има най-голямо значение как работите с хора. За да развиете естествени умения за общуване с хората, е необходимо да се полагат усилия. Ето десет прости начина да подобрите естествения си чар и да създадете добри връзки с хората.

Говорете с другите за това, което искат да чуят

Хората често чуват само това, което искат или имат нужда да чуят. Нещата, които потенциалните клиенти искат да чуят най-много, са как можете да обслужвате техните цели, интереси, идеи, опит и стремежи. Говорете за това и ще привлечете и задържите вниманието им без затруднения.

Инвестирайте в курс за обучение

Инвестирайте в научаване как да общувате по-ефективно. Това ще се изплати във всеки аспект на вашия бизнес и личния ви живот. Най-добре платените хора на планетата са комуникаторите, които са се научили как да поемат контрола дори и в най-предизвикателните ситуации, да разбират изкуството на убеждаването и да знаят как да разпознават и използват убедителни стратегии. Добрата комуникация води до успех!

Покажете признателност

Направете си навик да благодарите на другите за всичко, което правят, за да ви подкрепят. Простото "Благодаря" кара другите да се чувстват оценени. Вие също печелите като карате другите да мислят по-добре за вас, карайки ги да искат да направят повече добри неща за вас в замяна на тази благодарност. Колкото по-искрено показвате на другите, че ви е грижа, толкова по-лесно ще им направите добро впечатление.

Давайте искрени комплименти

Когато правите комплименти на някого за черта, умение и постижение, това му дава чувство на признание и стойност. Колкото по-голямо внимание обръщате на клиентите, толкова по-важни ще се чувстват те. Когато правите комплименти, дори за дребни неща, това помага да се изгради добра връзка помежду ви.

Отнасяйте се с уважение към другите

Винаги постъпвайте правилно, дори когато никой не ви гледа, защото така изграждате положителна бизнес репутация. Репутацията не се купува, а се печели. Всички сме чували това: "Никой не се интересува от това колко знаете, докато не разбере колко ви е грижа". Това е златното правило в бизнеса, което трябва да управлява вашите нагласи, мисли, думи и действия.

Идентифицирайте личните си основни ценности

Изясняването на основните ви ценности подчертава това, за което се застъпвате. Вашите основни ценности представляват вашата уникалност и личен стил. Когато последователно почитате основните си ценности, изпитвате удовлетворение във всяка част от живота. Например, ако една от основните ви ценности е да предлагате висококачествено обслужване на клиентите, но вашите служители не показват на клиентите уважението, което заслужават, това е проблем, защото работите извън основните си бизнес ценности. 

Изградете добра бизнес етика

Практикуването на добра бизнес етика трябва да се подразбира от само себе си. Етиката е вашата морална преценка за това кое е правилно и кое не. Успехът идва лесно, когато по всяко време действате честно и почтено. Добрата етика изисква да се справяте честно във вашия бизнес и да се отнасяте справедливо към всички. Липсата на бизнес етика застрашава бъдещия ви успех, както и репутацията ви. 

Останете верни на автентичния си "Аз"

Да останете верни на убежденията си, ви помага искрено да се свържете с другите. Бизнес се прави трудно, когато се реструвате на нещо, което не сте. Не можете да манипулирате личността си, за да потърсите одобрение или да избегнете неодобрение. Автентичността не се определя от вашата длъжност или роля. Това изисква да се доверите на себе си и да "прегърнете" своята уникалност.

Изградете увереност, за да създадете по-силни връзки

Демонстрирането на увереност печели уважението на другите. Доверието се проявява по много начини, включително маниерите ви, външния ви вид и начина, по който говорите, ходите и слушате хората. За да станете по-уверени, трябва да уважавате и приемате себе си такива, каквито сте в момента. Вие сте уникални по свой собствен начин. Приемането на себе си и недостатъците си без никакъв вътрешен конфликт помага за изграждането на увереност. Поемете отговорност за успеха си, проявявайки увереност, независимо от всички външни фактори, особено нещата извън вашия контрол.

Справете се с проблемите с позитивно отношение

Позитивното мислене ви позволява да се опитате да решите проблемите чрез конструктивно действие. Положителното психическо отношение ви позволява да изграждате вашите силни страни и да преодолявате слабостите ви. Помага ви да осъзнаете, че сте родени за величие, защото във вас е силата да превърнете всяка мечта в реалност. 

Източник: Деби Алън, лектор, автор и бизнес ментор пред entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех