нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 съвета към всички, които мечтаят за силна кариера

Снимка: Guliver / iStock

Учи, учи и пак учи – под този ленински завет нашите родители ни заставяха упорито да завършим висше образование. Но колко от тях споменаха, че знанието е само една част от успеха, а в останалото време трябва да се работи, работи и пак работи...

Неотдавна читателите на Reddit обсъждаха активно какви съвети за кариерата биха дали те, и сред тях събрахме 10 ключови идеи. Бихте могли да ги разкриете на децата си - ще им бъдат полезни, за да не се оплакват един ден:

1. Не избягвайте „мръсната“ работа

Най-популярният коментар в сайта гласеше: "Намери си работа и я върши, независимо, къде се намира, или че се смята за „мръсна“. Имайте предвид, че малко ръководители са станали мениджъри, след като са завършили колеж за управление на компании."

Развитието и на най-добрите директори често лъкатуши и е сложно, в техните биографии също може да се прочете „касиер“ или „мияч на прозорци“. В края на краищата Мадона е продавала понички, Гуен Стефани е миела пода в кафене, а Наталия Водянова е продавала плодове на пазара.

2. Няма нищо страшно, ако първата ви работа е ужасна

Първата работа, която ще получите в своята област, най-вероятно ще бъде пълна скръб. Но, няма страшно – всеки натрупан опит помага да видите света по съвършено различен начин. Има начини да превърнете работата, която ненавиждате, в любима - ако се съсредоточите на положителните ѝ страни или над общуването с колеги, които ви вдъхновяват.

3. Знайте кога да се откажете

Да сменяте работните си места дори след по-малко от година е нормално. Важно е да разберете знаците, които говорят, че това е време да се направи, а също и признаците, че избраната професия не ви подхожда. Отивате в офиса с раздразнение и нежелание? Изяснете си какво точно ви е накарало да вземете решение да работите точно това. 

4. Размишлявайте за бъдещето

"Бях мързелив тийнейджър, който просто получи образование, платено от родителите. Днес ми се иска да се върна в годините и да се сритам отзад, че съм направил това."

Въобще не е нужно на 22 да избирате работата, която ще вършите през остатъка от живота си. Но ако има възможност да развиете кариерата си още в млада възраст, ще си благодарите само след 10-ина години.

5. Докато работите, търсете друго вакантно място

Мислите да напускате? Започнете да търсите още сега. Ползвателите на Reddit съветват да търсите нова работа, преди да сте напуснали старата. Създайте си път за отстъпление, обновявайте редовно CV-то и портфолиото си.

Една от най-влиятелните жени в световния бизнес, президентът на IBM Джини Ромети съветва момичетата така: „Бъдете готови да откривате възможности за растеж, защото те са от ключово значение за вашето обучение. Ще ви бъде неудобно и неловко, първоначалната ви мисъл ще бъде: "Още не съм готова". Но не забравяйте, че растежът и комфортът никога не вървят ръка за ръка.“

6. Поставяйте психическото си здраве на първо място

Много хора се оплакват от това, че им се налага да се обръщат към терапевт, за да поговорят за проблемите си, свързани с работата. Избирайте щастието, а не високата заплата, и тогава ще ви е по-лесно да се справяте със стреса.

7. Не се страхувайте да вършите „мъжка“ работа

Феновете на Reddit пишат: „Не се страхувайте да работите в област, в която доминират мъжете. Това не е толкова трудно, колкото може би ви се струва. Неравенството между половете в служебен план, за съжаление, все още се среща често.

Това обаче не трябва да ви пречи да се стремите към мечтите си – търсете помощ от служители в сходни области, обръщайте се за съвет към колеги или в подходящи онлайн общности."

8. Не спирайте да учите

Този съвет е най-краткия в обсъждането, но и сред най-важните – Продължавайте да учите! Това може да означава продължаване на образованието, допълнителна квалификация, курсове, семинари…

Търсенето на ново вакантно място и работна позиция, която за вас е все още недостъпна, тъй като нямате достатъчно квалификация за нея, е подтик за развитие.

9. Вашата кариера е ваш избор, не се влияйте от околните

„Не вземайте решения, основани на това, че искате да работите заедно с приятеля/приятелката ви, с някой, когото харесвате или нещо подобно“, коментират в Reddit. „Ако приятелят ви ви постави ултиматум да избирате между работата и връзката ви, замислете се толкова ли е важна тази връзка.“

10. Работата не ви определя като личност

Не е важно дали професията ви е скучна или, че все още не сте известни в своята област... Важното е, че печелите пари от това, което наистина ви харесва да правите. Това е трудно да се възприеме, имайки предвид колко загрижено е обществото за кариерния растеж, но просто помнете, че винаги ще струвате повече от каквато и да било работа, с която се захванете.

heroine.ru, превод Марина Атанасова / Новите родители

още от Техники за успех