нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10 закона на продуктивността

Shutterstock

Задълбоченото наблюдение на творчески и успешни личности, които реализират своите идеи със завидна последователност е достатъчно добра база за идентифицирането на 10 закона за производителността.

1. Спрете да се съмнявате
Страхът от действие е най-простата и разпространена бариера, която се среща  при повечето професионални творци и предприемачи. Правилната подготовка на нов проект със сигурност е много важна, но по този начин можете лесно и дълго време да зациклите на етапа на мечтите и планирането. Човек трябва да се стреми да предприеме действия по-скоро, отколкото по-късно. В момента, в който започнете да действате (достатъчно е например да споделите зараждаща се идея с близкото ви обкръжение), веднага ще получите обратна връзка, която ще ви помогне да прецизирате първоначалната си идея и да продължите напред.

2. Започнете от малко
Когато всички идеи са само в главата ни, ние сме склонни да мислим в глобални, понякога напълно нереализуеми концепции. В резултат на такова мащабно мислене ние сами изграждаме висока бариера между мисли и действия. За да избегнете творческата парализа, намалете грандиозните си планове до малки, бързо осъществими планове. Можете ли да изпробвате идеята за многодневен фестивал с поредица от малки представления? Модел на небостъргач в миниатюра? Как би работило ново приложение за iPhone на хартия? Тествайки идеята си на по-скромна платформа, ще откриете много нови прозрения и възможности за преминаване към по-високо ниво на изпълнение.

3. Прототип, прототип, прототип
Опитът и неуспехът са основна част от живота на всяко творчество. По правило, когато започнете да прилагате идея за първи път, резултатът е лош. Най-важното е да синтезирате знанията, придобити в процеса, и да ги използвате, за да създадете нова и подобрена версия на първоначалната идея. Всички успешни рекламни послания казват, че създаването на прототипи са ключът към успешното превръщане на идеята в продукт, променящ индустрията. Не се обезсърчавайте от неуспех, вслушайте се, вгледайте се внимателно и си направете изводи. След това създайте нов прототип. Опитайте пак.

4. Поставете си прости цели, връщайте се често към тях
Работейки задълбочено и изчерпателно по проекта, ние генерираме много нови идеи по пътя си. Това може да доведе до постепенно размиване на основните цели на проекта, на неговите граници. Това е коварен навик, който може да ви подхлъзне до повтарящата се ситуация, в която никога не завършвате проект. Най-добрият начин да се избегне това е в началото на всеки проект да се очертаят целите му с прости думи. Ако работите в екип, важно е да се уверите, че целите на вашия партньор или партньори и колеги са в сътовтествие с вашите. И след това - нещо, което често пренебрегваме - редовно се връщайте към тях и ги преглеждайте. Така веднага ще забележите ако границите на вашия проект започнат да се размиват.

5. По малко, но всеки ден
Независимо дали работите по проекти, които изискват сериозни креативни ресурси - разработване на бизнес план, писане на роман или учене - наложително е винаги да поддържате инерцията си. Това е като да тичаш: когато тренираш всеки ден, натоварването става все по-леко. Същото се случва и с мозъка ни. Ако го тренирате всеки ден, все повече и повече креативни ресурси ще се активизират. Както казва писателят и дизайнер Джак Ченг, "не е важно колко много го правите, а колко често го правите“. (продължава на следващата страница)

още от Техники за успех