нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

12 неща, които хората преценяват за секунди при първа среща с вас

Снимка: Shutterstock

В моменти на среща хората преценяват всякакви неща за вас, от статус до интелигентност до съвестност. Кариерните експерти казват, че са необходими само три секунди, за да може някой да прецени дали ви харесва и иска да прави бизнес с вас. За щастие, имате известен контрол върху начина, по който другите ви виждат. Например, носенето на хубави дрехи и гледането на партньора ви в очите по време на разговор като цяло ще създаде по-положително впечатление. Но дали изглеждате агресивен? Това до голяма степен се определя от вашата структура на лицето. Тогава как ще разберете какви сигнали изпращате на отсрещната страна? Понякога предположенията на първа среща могат да са точни, друг път  - не. Вижте 12 неща, които хората могат да предположат за вас само за няколко секунди след първото ръкостискане.

1. Доколко сте надеждни

Хората могат да решат до каква степен сте надежден само за една десета от секундата. Изследователите от университета в Принстън откриха това, като дадоха на една група от 245 университетски студенти 100 милисекунди да оценят привлекателността, компетентността, привлекателността, агресивността и надеждността на лицата на актьори. Резултатите показват, че рейтингите на надеждност са силно сходни между двете групи - дори по-сходни от оценките на привлекателността, подсказвайки че можем да разберем почти моментално дали можем да се доверим на някого.

2. Какво е вашето социално и икономическо състояние

Малко холандско проучване установява, че хората, които носят дрехи с марка „Lacoste“ и „Tommy Hilfiger“, се възприемат с по-висок статус и по-богати от хората, носещи недизайнерски дрехи, когато се приближават до 80 купувачи в мола.

„Възприятията не се различават по нито едно от другите измерения, които биха могли да повлияят на резултата от социалните взаимодействия. Нямаше разлики във възприеманата привлекателност, доброта и надеждност. Просто статус и богатство“, пишат авторите.

3. Колко сте умни

Изследване от 2007 г., ръководено от Нора А. Мърфи, професор в университета Лойола Мериманд установи, че гледането на партньора ви за разговор в очите може да помогне да насърчите хората да ви виждат като по-интелигентни. За проучването 182 студенти бяха помолени да обсъдят определена тема по двойки в продължение на пет минути. След това партньорите се оценяваха взаимно по това колко умни изглеждат. Резултатите показват, че хората се възприемат като по-интелигентни, когато гледат партньора си, докато говорят. Оказва се, че носенето на дебели очила и изразителното говорене също можело да помогне.

4. Смятате ли се за доминиращи хора

Плешивият не е просто красив, а мощен. В малък експеримент от Университета на Пенсилвания, подградителите разгледаха 25 снимки на мъже, някои с обръснати глави, а други с пълни глави коса. Учениците оцениха мъжете с обръснати глави като по-доминиращи.

Два по-големи последващи експеримента с 344 и 552 възрастни, съответно дадоха сходни резултати. Участниците са склонни да оценяват плешиви мъже - онези, на които косата им е била извадена цифрово, или такива с обръснати глави - като по-доминиращи.

5. Обличате ли се елегантно

Британско-турско проучване на 274 души ги накара да разгледат безлични снимки на мъже сравнени с костюмари за пет секунди. Те са склонни да оценят момчетата в костюми като по-успешни.

„Според доказателствата на това проучване изглежда, че мъжете могат да бъдат посъветвани да си купят дрехи, които са добре пригодени, тъй като това може да подобри позитивно имиджа, който те съобщават на другите“, пишат авторите.

още по темата
още от Техники за успех