Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 правила за безопасност на улицата, на които да научим децата

342

Guliver / iStock

В началото на учебната година много деца тръгват сами на училище и точно към техните родители се обръща експертът по безопасност Кирил Любин. Той споделя правила на поведение, които майките и бащите са длъжни да обяснят на малките ученици и, без да ги наплашват, да им обяснят защо и как да вземат предохранителни мерки, разказва Metro.

Какво трябва да направят възрастните

Преди първото излизане на детето само на улицата си поговорете с него за безопасността и се уверете, че е запомнило всичко правилно. Много е важно то във всеки момент да има връзка с вас, затова въпросът да носи ли телефон не стои. В телефона му запишете своите номера, за да ви открива винаги лесно. Освен това, за да се ориентира по-добре, може да качете приложение, което отразява неговото месторазположение.

Разходете се заедно няколко пъти по маршрута, по който то ще върви от вкъщи до училище и обратно, за да го запомни – така и вие ще знаете за колко време го изминава и да прецените кои са опасните места по пътя му.

Непознатите са опасни

Обяснете на детето, че когато е само, категорично не бива да общува с непознати. Трябва да избягва дори контактът със слабо познати хора, например съседи по двор. Да ходи нанякъде с тях, да се вози заедно с непознати в асансьор или да влиза с тях във входа също му е забранено.

Възрастните не търсят помощ от децата

Обяснете на детето си, че не бива да се отзовава, ако възрастен се обърне към него с молба за помощ, защото възрастните би трябвало да не разчитат на детска помощ и това може да е уловка.

Много възрастните хора са изключение, но и на тях детето не бива да помага самостоятелно – посъветвайте го да се обърне към околните, например към някоя минаваща леля да помогне на бабата да пресече улицата.

още от Техники за успех
14
Сряда
Ноември