нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Low touch economy - бъдещето на работата в офисите

Снимка: Shutterstock

Служителите и потребителите участват в икономиката само когато се чувстват в безопасност. Това е едно от заключенията на доклад, изготвен от компанията Board of Innovación, в който се анализира едно от явленията, проникнали в света на работата по време на пандемията от коронавируса: low touch economy. Социално дистанциране, хигиенни и дезинфекционни мерки, драстично намаляване на пътуванията и събитията, ограничения във времето и броя на участниците в срещи, работа от разстояние, дигитализация на процесите или намаляване на физическите взаимодействия между служители и клиенти са основните координати на този нов подход към работата, пише eleconomista.es.

Нуждите от сигурност, наложени от риска от заразяване, принудиха компаниите да приемат тежки организационни промени. Алехандро Посиня, президент на Steelcase Iberia, припомня, че работните пространства основно са проектирани по отношение на плътността: колко хора може да се поберат в офиса при определен брой квадратни метри - формула, която сега трябва да бъде преизчислена заради Covid-19.

"Повечето организации вече са адаптирали своите пространства с екрани, контрол на входа, надписи, намаляване на броя на хората или групите, които не се смесват помежду си", обяснява Алехандро Посиня.

Хосе Луис Касал, член на консултативния съвет на Bookker, посочва, че още преди Covid-19 се търсят начини за оптимизиране на пространствата и за тяхното по-ефективно и по-продуктивно използване. Само че без особен успех.

"Може би стая за заседания ще бъде резервирана, но доскоро това в крайна сметка просто блокираше зала, която накрая си оставаше празна и дори, нещо по-лошо - никой не се сещаше да отмении тази резервация. Пандемията обаче донесе дисциплина. Придвижването към сценарий с възможно най-малко допирни точки в буквалния смисъл изисква културна промяна и в този процес информацията или страхът от заразяване играят важна роля. Хората стават все по-осъзнати", заключава Касал.

Едно от големите съмнения, които се носят в пространството, е да дали low touch economy ще продължи, докато трае вирусът, или напротив, ще се се превърне в трайна тенденция в организационните системи.

"Ако е така, промяната може да повлияе не само върху начина на проектиране на бъдещи работни пространства, но дори и върху концепцията на сградите. Ако смятаме, че социалното дистанциране може да остане с нас в следващите десет години, "отвращението" към затворените пространства може да ни доведе до нова концепция за строителство, която дава приоритет на големите прозорци и други елементи за насърчаване на вентилацията", смята Хуан Карлос Алкайде, професор в ESIC Business & Marketing School.

Технологията предоставя персонализирани решения, така че да се работи с възможно най-малък физически контакт. Дистанционната работа е най-очевидна, но има много повече. Bookker позволява да се направи резервация за работа от приложение на мобилния телефон на работника по същия начин, по който наемате електрическа кола със споделена мобилност. Когато служителят завърши деня си, проверка уведомява почистващите служби, че тази позиция е готова за почистване и дезинфекция, освобождавайки мястото, за да може да бъде блокирано от друг колега. Използването на сензори за наблюдение на работни места е друг съюзник на безопасната работа. Технологии като добавена реалност или виртуална реалност отварят интересни и футуристични възможности в това отношение.

"Сектори като промишленост, медицина, застраховане, търговия на дребно, обучение и като цяло всички онези, при които физическото присъствие в съоръженията или движението на хора между териториите може да бъде сведено до минимум", подчертава Томас Гонсалес, директор маркетинг и стратегическото бизнес развитие на Kabel.

Приложения като виртуални съблекални за дрехи, дистанционна помощ при инциденти или обучения, използващи очила със смесена реалност като HoloLens могат да бъдат изгодни заместители на традиционните им физически версии. 

"Възможно е да се провеждат срещи с триизмерни преживявания, които увеличават обема на наличната информация за решаване на проблеми или извършване на процеси, които преди са изисквали преместването на хора до съответния завод, магазин, болница или компания. С допълнителното предимство е, че тези дейности се записват с много по-високо ниво на точност и са включени като цифрови активи на компанията", илюстрира Гонсалес.

В контекст, в който усещането за допир се упражнява възможно най-малко с хора, предмети, повърхности или устройства, гласовите технологии също нарастват. "Преди всичко защото гласът, както при жестовете, мимиката или погледа, е елемент на естествената комуникация за човека и успоредно с това развитието на изкуствения интелект, необходим за неговото използването в бизнес среда вече има подходящо ниво на зрялост", обяснява Гонсалес. 

Ако домашните гласови асистенти като Siri или Alexa вече са част от технологичното семейство на много домове, техните по-големи братя вече позволяват задачи като правене на презентации, навигация на корпоративни данни или управление на табла само чрез гласови команди.

"В индустриални или здравни условия, като хирургическите, се предпочитат интерфейси без ръчно взаимодействие, за да се избегнат рискове. И те също са любимите на младите поколения, които ги избират пред конвенционалните клавиатура и мишка или дори тактилни", аргументира се мениджърът на Kabel.

Има територии, на които обаче цифровизацията все още се придвижва с известни трудности. "Когато екипът трябва да реши сложен проблем или да предложи новаторска идея, физическият контакт е от съществено значение. Тъй като творческата работа е физически процес, който всеки може да извърши, ако са изпълнени подходящите условия", казва Алехандро Посиня.

Какви са тези условия? Президентът на Steelcase ги обобщава в едно: близост. "Близост човек-човек, която трябва да отговаря на разстоянието от 1,5 метра, така че избраното пространство трябва да се приспособи към тези изисквания. Близост човек-технология за постигане на участието на отдалечени сътрудници. И близост до мебелите, които улесняват необходимата поддръжка на черни дъски, маси, столове, фотьойли и други елементи, стига те да са абсолютно гъвкави за адаптиране към различни дейности", казва Посиня. 

Low touch economy изтласкана до крайности може да предизвика известна степен на параноя или социална неприязън с опасността, която това води до личните взаимоотношения.

Хуан Карлос Алкаиде прогнозира, че икономиката върви към ера, в която клиентите и служителите изискват емоционална връзка и човешко взаимодействие чрез цифрови инструменти. "От съществено значение е близостта лице в лице да се допълва от близост от разстояние", казва той. 

В дългосрочен план работните пространства ще се преоткрият, прогнозира Алехандро Посиня. "Основното нещо е да има гъвкави и устойчиви възможности. Пространства, които се разширяват и свиват според нуждите", добавя той. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех