нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Импулсивното пазаруване - най-лесната психотерапия срещу Covid-19

Снимка: Shutterstock

Covid-19 и по-специално периодично повтарящите се ограничителни мерки и карантини са довели до нарастването на импулсивните покупки поради тревожността и стреса, които мнозина изпитват в тази ситуация.

"Пазаруването кара хората да забравят за известно време какво се случва днес и помага, по някакъв начин, да се изключат от случващото се. Купуването е едно от нещата, което ви позволява да имате положителни емоции, така че бихте повторили това поведение като източник за намаляване на стреса или безпокойството, което води до следващия риск - да станете импулсивни купувачи", казва Мария Консуело Виласанчес Муньос, психолог в Doctoralia.

Експертите са единодушни, че човек не може да устои на желанието да извърши определено действие, въпреки че то може да е вредно. Дори може да се чувства добре в момента на извършването му, а по-късно да се обвинява за това.

"Добре е всеки да анализира собствените си емоции. В много случаи човек трябва да научи да решава проблеми и най-вече да си изработи адаптивно поведение", на мнение е психологът Виласанчес. 

Как да правим контролирани покупки?

Както при всеки друг тип зависимост, целта е импулсивният купувач да намали това поведение. При този тип пристрастяване, за разлика от други, не можете напълно да потискате поведението си, тъй като е необходимо да купувате, но можете да го контролирате. Лошото е, че офертите при разпродажбите и голямото потребление, свързано с тях, могат да засилят това разстройство.

Психологът Мария Консуело Виласанчес предлага три ключови съвета за облекчаване на ефекта, който периодът на големите разпродажби може да има върху импулсивните купувачи:

  • Не носете много пари; 
  • Направете списък с необходимите неща, преди да пазарувате; 
  • Започнете други дейности, които могат да ви доставят удоволствие или усещане за благополучие, включително слушането на музика или четене.

"Новите технологии и феноменът на онлайн пазаруването засилиха това разстройство. Причината е, че липсата на контрол върху поведението се улеснява, тъй като покупка може да бъде направена по всяко време, не се чака на опашка и се получава удовлетворение на момента", казва психологът. Разликите между покупките лице в лице и покупките онлайн се дължат главно на скоростта, тъй като чрез интернет покупките могат да се правят по всяко време на деня. 

По отношение на профила, който характеризира импулсивните онлайн купувачи, професионалистите са забелязали, че той е подобен на този при пазаруването офлайн: жени на възраст между 30 и 45 години със средно високо социално-икономическо ниво, въпреки че като цяло тези профили се променят. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още от Техники за успех