нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фирменият магнит за най-добрите таланти

Снимка: Shutterstock

Как да привлечем и запазим най-добрите таланти, като същевременно създаваме пространство за растеж и иновации? Според Джен Лим, автор на "Отвъд щастието: Как автентичните лидери дават приоритет на целта и хората за растеж и въздействие", трябва да създадем идеални "парникови условия" за хората, така че нашите екипи и компании да могат да се адаптират, за да процъфтяват. 

Лим е изпълнителен директор на Delivering Happiness, компания, която тя и Тони Хсие (покойният главен изпълнителен директор на Zappos.com) са съоснователи, за да създадат по-щастливи и по-печеливши фирмени култури. В "Отвъд щастието" Лим разширява модела на "оранжерията" с елементи на организационен дизайн за изграждане на устойчиви, печеливши компании. Как изглежда това на практика? 

Споделено поведение

За да работят продуктивно нашите екипи, се нуждаем от споделено поведение. Тук влизат в действие индивидуалните цели, ценности и поведение (PVB). Лим казва, че когато ги дефинирате ясно и приложите научните лостове на щастието, контролът за вземане на решения, напредъкът в техния принос и свързаността, ще създадете бъдещо доказателство за подравняване.

Принадлежност

Според изследване, публикувано в Harvard Business Review, хората са 3,5 пъти по-склонни да се представят с най-пълния си потенциал, когато изпитват чувство за принадлежност по време на работа. Това започва със съзнателно усилие да се създаде безопасно пространство, където всеки човек да бъде чут. ROI на принадлежността е устойчивост, производителност, находчивост, устойчивост и адаптивност. 

Отчетност

Лидерите са отговорни да се грижат за своите служители, а служителите са отговорни за свършването на работата. "Организациите са нашите съвременни села за свързване. И ние трябва да изградим тези социални договори, с ясни роли и отговорности, знаейки че работим за същите цели и цел", казва Лим. 

Ангажимент

В една истинска оранжерия нищо няма да расте, ако не поемете ангажимент да се грижите за градината. Като организация, Лим подчертава, че всеки индивид трябва да се ангажира с цел, ценности и поведение (PVB). Това, което прави екипите изключително ефективни при постигането на общата цел, е ангажираността им един към друг: на индивидуално ниво (аз) и това, което е добро за екипа (ние), за успеха на организацията, клиентите, партньорите и доставчиците ( общност). Тези екипи, подчертава Лим, използват таланта на всеки член по ефективен начин. Ако всички в екипа са истински ангажирани с обща цел, те могат бързо да се адаптират и да удвоят нещата, които работят добре. 

Прилагайки основните парникови условия, ние създаваме екосистеми, които се адаптират и издържат, без значение какви неизвестности ще се изправят на пътя ни. 

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех