Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Някои го правят от години

Снимка: Shutterstock

Никол Родър е писателка на свободна практика, която работи от вкъщи. Тя също е майка в домашни условия, която преподава 5 и 6 клас на двете си най-големи дъщери. Освен това има 8-годишен син, който посещава държавно училище пет дни в седмицата, и 4-годишен син, който посещава предучилищна три дни в седмицата. Така че атмосферата вкъщи е малко хаотична.

„Работя от вкъщи от три години и през това време извърших някои подвизи, които в най-добрия случай са странни. Пишех статия с една ръка с кърмещо бебе на гърдата. Провеждах интервюта по телефона на високоговорители, докато карах децата си на училище и още много други неща. Преди няколко години интервюирах забележителна жена по много сериозна тема. Когато интервюто свърши, оставих телефона си на масата. Голяма грешка. Няколко часа по-късно вдигнах телефона си, за да открия, че децата ми бяха изпратили на моя интервюиран над 70 съобщения. Текстовете бяха доста щури. Опитах се да се свържа с нея, за да се извиня, но бях твърде закъсняла. Тя вече беше блокирала номера ми. Да ви кажа истината, бих направила същото“, признава Никол Родър. 

Сега, когато училищата затвориха в резултат на епидемията, много родители се озоваха в ситуацията на Никол. А тя е откровена с тях:

"Няма да ви лъжа. Няма да е лесно. Тук съм, за да ви кажа, че всъщност е възможно, макар и по-разочароващо, да вършите работата си редом с децата вкъщи. Аз лично го правя от три години. Ето какво може да направите, за да вършите работата си добре.", казва жената с опит в съвместяването на двете най-отговорни задължения.

Обяснете ситуацията на децата си

Сигурна съм, че си спомняте, когато сте били дете и училището е било затворено за деня. Резултатът е бил свободен ден, в който сте гледали телевизия и сте правили каквото си поискате! Сега, когато децата ви не са на училище за продължителен период от време, ще трябва да разберат, че това няма как да се превърне в безкраен безплатен купон за всички. Кажете им, че ще трябва да свършите някаква работа през деня и те ще трябва да се занимават с техните задачи.

Направете график на "работното време"

Уведомете децата си кога ще работите и кога ще имате време да прекарате с тях. Помислете за очакванията си към тях, докато работите, и ясно им съобщавайте това. Обещайте, че ако запазят края на сделката, ще можете да спрете да работите в определеното време и да направите нещо забавно с тях по-късно.

Превключете работното си време към вечерта, когато децата ви спят

Най-добрата част от работата вкъщи е гъвкавостта да избирате свои часове. Ако не можете да работите през деня, може да се наложи временно да посветите няколко часа през нощта, след лягане или рано сутрин, преди останалите вкъщи да станат.

Дръжте под ръка кутия, удобна с играчки

Направете си кошче, пълно с пъзели, книги за оцветяване и тихи играчки. Ако вашите деца ви прекъсват по време на работното ви време, предложете им някоя игра от кутията, с която да се занимават, докато сте заети.

Възлагайте на децата училищна работа

Всеки ден прекарвам време в обучението на децата си, но голяма част от задачите им в училище са независими. Те обикновено включват четене на нещо и след това отговаряне на въпроси. Докато те вършат техните задачи, аз също работя. Но обърнете внимание, ако училището е затворено за повече от няколко дни, трябва да се направи нещо повече, за да се упражняват. Има много безплатни или евтини ресурси онлайн за работни листове и задачи в дома.  

Пуснете си клип за медитация

В YouTube има стотици безплатни видеоклипове за медитация. Опитайте се да потърсите в сайта някои интересни 5-минутни медитации за фокусиране. Седнете всички на удобно място, пуснете видеото и следвайте инструкциите. Направете това в началото на деня, а може би и веднага след обяд. Така ще можете да се концентрирате в целия хаос около вас и да успокоите децата.

Отпуснете на децата допълнително време за телевизия

Лично аз не обичам децата ми да гледат телевизия повече от 30 минути на ден. Американската академия по педиатрия казва, че за деца на 6 и повече години родителите могат спокойно да правят екранни планове, които са индивидуализирани според нуждите на семейството. Не забравяйте, че това е временна ситуация и децата ви няма да бъдат телевизионни зомбита завинаги.

Използвайте отпуск, ако имате такъв

Абсолютно възможно е да се работи от дома с деца, но може да е трудно да се поддържа график с пълен работен ден за повече от няколко седмици. Ако финансовото ви състояние го позволява и училището на децата ви ще бъде затворено за повече от няколко седмици, може да искате да преминете на непълно работно време. Помислете и за възможността да поискате допълнителен отпуск, ако можете.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех