нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не мога ли сам?

Снимка: Shutterstock

Наскоро един сериозен клиент ме попита: "Не мога ли просто да се обучавам?" В епоха, в която наличието на изпълнителен коуч е все по-важно и популярно по отношение на ускорението нагоре, както и да имаш висше образование, това е много умен въпрос. Истината беше, че този клиент можеше да се обучава. Въпреки това, в седмиците след началото на треньорството, тя попадна в капан. За нея коучингът стана повече място, на което да се отпусне или да има активен слушател, отколкото да работи наистина за постигане на целите. Това разказва Кари Джейкъбс в статия за Еntrepreneur, в която представя алгоритъм от шест стъпки, чрез които да разберете дали наемането на коуч наистина би ви помогнало.

Имате ясни цели за коучинг

За разлика от терапията, коучингът е силно активен ангажимент, при който има споделена цел и активно намерение да се постигне тази цел. Това не означава, че терапията няма цели. Но в терапията клиентите могат да изследват и свободно да мислят с терапевта, който ги наблюдава. Най-добрите клиентски сесии се случват, когато клиентите се появят готови с цел, като са обмислили възможните бариери за постигането на тази цел, потенциалните резултати, които обичат да виждат, и готовността да споделят това, което са пробвали.

Това не означава, че трябва да се покажете напълно подготвени и да сте свършили цялата работа. Вашите цели могат да бъдат идеи за това, което искате да постигнете. Но ако сте подготвени, това ще бъде една много ефективна сесия. Много клиенти идват подготвени за първите си няколко сесии, а след това веднъж в ритъм с треньора си, те просто започват да се появяват, без да са се подготвили много за сесията. Именно в тези сесии времето и енергията могат да бъдат изразходвани по начини, които не са толкова полезни, колкото когато целите са ясни.

Бъдете готови да се гмурнете в дълбокото

Дори и най-обикновените привидно трудови проблеми често могат да показват някакъв емоционален недостатък. Клиентите, които споделят емоционално и са отворени към треньора, обикновено имат най-ползотворните сесии. Ето защо е толкова важно клиентите да са отворени за задълбочаване на емоциите по време на коучинга. Това може да включва разглеждане на детска травма или болка на работното място. Склонни сме да назоваваме болката на работното място по различни начини - стресът е добро кодово име за болка при работа. Но в крайна сметка да изпитваш емоционална болка е точно това. И тези клиенти, които идват на сесията, готови да се гмурнат в дълбокото, предават най-изненадващите прозрения. 

Определете тема за вашата коучинг сесия 

Аз съм словесен процесор. Това означава, че мисля на глас и често превеждам другите през дълго и понякога болезнено пътуване през мозъка си. И макар че повечето треньори приветстват устната обработка, това също може да бъде начин клиентите да губят времето си, без наистина да изградят фокусна точка. Определянето на тема за вашата коучинг сесия е страхотно. Използването на 40 минути от 60-минутна сесия, за да информирате треньора си за всичко, което се е случило от последната ви среща, понякога не е полезно. Треньорът не се нуждае от подробности. Той се нуждае от ясна тема или цел. Голяма част от работата се извършва в настоящия момент или в реално време. Безцелтото впускане в детайли ще отнеме време от сесията ви, в което бихте могли да работите активно по даден проблем.

Разберете дали сте готови да направите промяна

Пътят към промяната не винаги е лесен. За да разберете дали можете да тренирате или не, наистина трябва да се запитате: "Готов ли съм да чуя чужда гледна точка или някой да ми отразява начини, по които трябва да видя нещата от нов ъгъл?" Ако отговорът е "Не", коучингът вероятно няма да бъде полезен. Но ако отговорът е "Да", ще разкриете личното осъзнаване и прозрения, които могат не само да променят работата ви, но и да променят живота ви.

Бъдете готови да видите ситуациите в различна светлина

Клиент, който чувства, че знае всичко, често не е готов да бъде обучен. Това затруднява треньора ви да отвори портала за дълбока и смислена промяна. Клиентите, които идват да търсят истинско отражение и които искат да видят себе си или ситуациите в различна светлина, често намират най-бързия растеж. Пристигането на коучинг с отворен ум и наистина готов да изследва нови начини на съществуване, мислене и свързване ще ви помогне да намерите растежа, който търсите от коучинга.

Ангажирайте се напълно

Понякога най-голямата работа се случва извън коучинг сесията. Много треньори дават домашна работа между сесиите. Да бъдеш ангажиран, не само да запазиш времето на сесиите си, е от съществено значение за дългосрочния растеж и промяна. Клиентите ми, които прекарват времето си между сесиите, размишлявайки и оставайки активни по темата на работното място, виждат ускорение в резултатите си. 

Източник: Кари Джейкъбс, основател и изпълнителен треньор във The Force Majeure, автор и лектор в статия за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

още по темата
още от Техники за успех