нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Четирите ключа за професионален успех според най-големия американски банкер

Снимка: Getty Images

Джеймс Димън управлява най-голямата банка в САЩ JPMorgan от 15 години и не е просто топ банкер. Той неведнъж е критикувал алчността на банките и се надява, че след Covid-19 ще се появи по-справедливо общество. През последните години изпълнителният директор се сблъска с тежки лични изпитания като рака и инфаркта, но в нито един момент не е мислил да напусне работата си, защото обича това, което прави.

За Димън четирите ключа към успеха в работата са смирение, откритост, спокойствие и автентичност - ценности, които са по-важни от това да бъдеш най-умният или най-трудният работник. 

"Лидерството е да свършиш нещата, да ги следваш, да имаш дисциплина, да планираш, да анализираш, факти, факти, факти ... Това означава да избереш правилните хора, да сложиш край на бюрокрацията, такива неща. Но истинските ключовете към лидерството не включват само това. Става въпрос за уважение към хората, а не за харизма или мозъчна сила", казва Димън в интервю пред главният редактор на LinkedIn Даниел Рот.

Според управителя на JPMorgan, наличието на тези черти увеличава производителността, заедно с успеха. През годините Димън е открил, че егоизмът може да съсипе една компания. 

"Ако сте склонни да вземете кредит за себе си, когато това не е оправдано, други няма да искат да работят, което ще повлияе на ефективността на работата и на развитието на функциите на всеки един служител. Главният изпълнителен директор трябва да се опитва да се отнася към хората с емпатия, тоест както би искал да бъде третиран. Самочувствието също е важно. Така нареченият емоционален интелект е толкова важен, колкото и IQ", посочва Димън.

Той търси тези неща при наемане на работа на нови служители. Когато интервюира или оценява дадено повишение, Димън задава няколко въпроса на кандидата, включително: "Бихте ли работили за този човек?" и "Искате ли детето ви да работи за този човек?" Освен това иска да разбере как бъдещите му служители действат, когато нещо се обърка. 

В ролята си на главен изпълнителен директор Димън каза, че се опитва да практикува това, което проповядва. "Никой не би казал, че Джейми Димън е смирен, казва той през юли, но аз се отнасям към всички еднакво", казва той и добавя: "За да постигнете успех, третирайте хората така, както искате те да се отнасят с вас. Уважавайте ги".

Източник: elconfidencial.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех