нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Коучинг срещу професионалното прегряване

Капка Стойкова е бизнес и кариерен обучител, оторизиран коуч към ЕК по програмата за Иновации на МСП на Horizon 2020. Lego© Serious Play© фасилитатор. Основател на Development Zone - компания за развитие на хора, екипи и организации. Снимка: Любомир Димитров.

В съвременната натоварена работна среда много от нас се изправят пред момент, в който си казваме, че просто не можем повече да продължаваме така и решаваме да подадем молба за напускане. Някои компании реагират "с разбиране", други постъпват по-умно, като наемат външен консултант или коуч, който да помогне на техния кадър, достигнал точката на бърнаут, да помисли над кариерата си, бъдещето и евентуално, ако желае да остане - защото той е много ценен кадър.

За такъв случай разказва Капка Стойкова - дългогодишен кариерен обучител в България, в специално интерво за "Мениджър Нюз". 

Ето какво споделя тя:

- Г-жо Стойкова, вашата компания за коучинг Development Zone чества 10-годишен юбилей, но всъщност за мнозина в България професията „коуч“ все още е нещо, не напълно ясно. Бихте ли разказали за опита си досега?

- Коучинг услугите ни са сред първите на пазара в България. Когато стартирахме през 2008 г. и обявихме портофиото си в областта на организационното развитие, често ни питаха какво е коучинг. Другите услуги като обучения, центрове за оценка и развитие и организационно консултиране бяха в по-голяма степен вече познати.

Както се случва често при стартиращи компании, първите ни клиенти бяха хора, с които се познавахме като професионалисти от преди старта. Бяхме имали поводи да споделим с тях страстта си към коучинга като най-високо ефективна форма за развитие на хора. Оттам дойде и първата ни заявка от клиент, голяма финансова органзиация. Както често се случва и сега, бизнесът търси този тип услуги, когато нещо не е наред. Първият ни клиент от тази организация беше среден мениджър, който преживяваше професионално прегаряне (бърнаут) и беше подал молба за напускане. Това беше много ключов мениджър и компанията търсеше начин да му помогне и да го задържи.

Няколко месеца по-късно работодателят, впечатлен от позитивната промяна и резултатите на този мениджър, ни покани да работим с още един и с после с още един... Поводите бяха различни, но резултатите бяха видими: отчетливо по-конструктивни работни взаимоотношения, по-голяма ефективност и спазване на сроковете по проекти и дори удвоени търговски резултати за цял регион.

Това се е случвало многократно вече. Започваме с един клиент от една организация. Впечатлени от позитивната промяна у човека, отново се обръщат към нас и ни поверяват да работим с втори, трети, четвърти, пети... Нашата най-добра реклама са именно клиентите, които ни препоръчват.

Коучингът може да се съчетае и да надгради и други дейности за развитие на хора в компанията. Например, след обучение, да служи за подкрепа на хората при прилагане на новите знания и при иницииране на някаква промяна в съществуващите работни практики.

Към нас се обръщат също и индивидуални клиенти, мениджъри, политици, предприемачи. Любимо е и участието ни в проекти, които включват коучинга като метод за подкрепа на младежи в кариерното им ориентиране. Може да се каже, че това е и наша социална кауза и принос към пазара на труда като цяло. Убедени сме, че е изключително благодатно за обществото и икономиката ни да има млади хора, който имат дефинирана ясна професионална цел, в съзвучите с потенциала и талантите им.

Продължава на страница 2. 

още от Техники за успех