нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Следете, свиквайте и се адаптирайте

Снимка: Shutterstock

Пандемията принуди милиони специалисти да променят професионалния си курс, за да излязат от секторите, дълбоко засегнати от кризата. Между февруари и юли търсенията за услуги за подготовка и подобряване на автобиография са нараснали със 129%, а тези, свързани с разработването на LinkedIn профили, са се увеличили със 103%. Това показва проучване на международната компания Fiverr International Ltd, анализиращо съвременните тенденции в търсенето на работа и смяна на кариерата. По време на пандемията компанията регистрира силен ръст в търсенето на услуги, свързани с търсене на работа, съвети по кариерни въпроси или изготвяне на автобиографии. Анализът показва някои от тенденциите в заетостта през последните няколко месеца, информира eleconomista.es

1. Търсенето на помощ за намиране на неконвенционални работни места е добро решение в днешната несигурност в работата. Има много професионалисти, които имат нужда да допълнят заплатата си или могат да се възползват от тези моменти на криза, за да повишат своите умения.

2. Актуализирайте цифровите умения. В среда като настоящата, работните места, в които има търсене, са силно свързани с дигиталния свят. Всяка промяна на работата или преориентация на кариерата сега изисква технологични и цифрови умения. 

3. Разработването на лична марка е много важно при търсенето на работа. Инвестирането на време и усилия за подобряването на личната марка е от основно значение. Помага да влезете в нова професионална екосистема, да получите идеалната работа или да израствате в сегашната. Помага също за спечелване на повече клиенти, увеличаване на рентабилността и подобряване на производителността. 

4. За да намерите нова работа, трябва да познавате пазара и какво изисква той. Пандемията трансформира пазара на труда към все по-гъвкав модел, включвайки 100% отдалечени позиции и нов тип модалност, съчетаваща работата лице в лице и работата от дома.

5. Пренасочете професионалната си кариера. Много важна част от промяната в професионалната посока не преминава през обучение или усвояване на знания, а по-скоро чрез промяна на начина, по който казваме кои сме и какво знаем как да правим. Възможно е да получите достъп до нови работни места или да поемете по нови кариерни пътища, като преориентирате този разказ за себе си и своите умения.

6. Подобряването на вашия LinkedIn профил не се дължи само на предстояща необходимост от смяна на работата или активно търсене на работа. Той може да се използва и за свързване в мрежа, придобиване на влияние в общността и често води до спонтанни предложения за работа.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова 

още по темата
още от Техники за успех