нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На работа съм!

Pexels

Добрата лична организация помага за повишената ефективност и редуцирането на стреса. Колкото по-подредени сте, толкова повече ще можете да отделяте времето си за други неща, тоест да увеличите продуктивността си. Така можете да станете и по-ценен кадър за компанията, в която работите.

Това важи с пълна сила и в извънредни ситуации. Ако работите от вкъщи, опитайте да пресъздадете работната си обстановка.

Графикът

В домашни условия е много лесно да се отклоните от работното си време, за добро или лошо. Ето защо, опитайте да формирате и спазвате график – ако не обичайния, то поне приблизителен до него. Така ще редуцирате риска от преуморяване и ще си осигурите време за себе си.

Бюрото

Уверете се, че работното ви кътче е достатъчно подредено и имате пространство за всичко, което трябва да ви бъде на една ръка разстояние по време на работа. Големият монитор ще ви помогне да работите по-лесно, а ако разполагате и с още един, задължително го приведете в експлоатация за още по-голямо удобство.

Обърнете внимание и на светлината – тя не трябва да е пряка, или пък ниска. Освен това бюрото трябва да ви осигурява възможността да имате правилна позиция на тялото – ходилата ви да са изцяло на пода, а ръцете – под 90-градусов ъгъл. Мониторът трябва да е на нивото на очите.

Мястото за идеи

Определете си място вкъщи, на което да оставите мисълта да тече и да генерирате нови идеи. Организирането на такова кътче ще ви предразположи да бъдете по-креативни и достатъчно ефективни, така както би било в нормалното ви ежедневие. Вземете си дъска и периодично записвайте всичко, което ви хрумне, за да можете да го виждате във всеки момент от деня.

Десктопът

Хаосът на работния плот е често срещано явление, с което трябва да се справите, за да не забавяте работата си и да не създавате чувството, че сте зле организирани по време на виртуални бизнес срещи.

Сега, когато нямате достъп до работния си компютър, съхранявайте файловете си в облачно пространство, за да сте подготвени, в случай че се сблъскате с технически проблем.

Ако все пак искате да имате бърз достъп до много файлове, обединете ги в една папка на десктопа, така че да останат там, но да не ви пречат постоянно.

Документите

Не оставяйте на бюрото си нищо на хартиен носител, отлагайки подредбата за по-късно – един момент ще забележите как неусетно сте стигнали до пълен безпорядък. Отделете време да категоризирате документите, било то по азбучен ред или друг удобен за вас начин. Ако пък въобще не са ви нужни, просто ги изхвърлете.

още по темата
още от Техники за успех