Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

По пътя към мечтите - 5 полезни занимания

Снимка: Shutterstock

Навярно вече сте прочели не една книга за развитие и самоусвършенстване, навярно вече вървите към някоя своя мечта. Така и трябва! Както пише Найджъл Кeмбърланд в книгата си „Не съжалявай за нищо”, нашата задача днес е да запълним пространството между етапа, в който се намираме и там, където искаме да се озовем. Ето няколко практически упражнения за това

Задача 1. Предефинирайте възгледите си

Не е достатъчно просто да мечтаем и градим планове как точно мечтите ни могаг да се превърнат в реалност. Успехът не е случайност, не е съдба. За да започнем да действаме, трябва да приемем, че сами създаваме бъдещето си. За да постигне дадена цел човек трябва да работи, да бъде упорит, да е готов да рискува и дори нещо да жертва. Не се отказвайте от себе си, не се оставяйте да ви носи течението на живота. Направете списък на това, което ви спира по пътя към мечтата ви. Опитайте се да преосмислите проблемите и негативните фактори. Мислете позитивно. Например, ако са ви уволнили, приемете, че са ви подарили свобода и възможност да намерите нещо по-добро. Задайте си въпроса от какво най-много се страхувате? Кое е най-страшното, което може да се случи в ситуацията, която ви безпокои? И дали това е достатъчно сериозна причина да зарежете всичко?

Задача 2. Започнете деня правилно
”Доброто начало е половината от добре свършената работа.”, е казал още Аристотел.  Позволете си лукса да започвате деня без стрес, като отгледате няколко полезни сутрешни навика:

- Ставайте половин час по-рано, вместо да скачате в последния момент от леглото.

- Закусвайте, не на бегом, а на масата и по възможност със своите близки, бъдете мили с тях, нека и техният ден да започне приятно.

- Без значение как отивате на работа – пеша, на велосипед, с колата или с градския транспорт – обещайте си, че отсега нататък няма да изминавате този път под ръка със стреса. Слушайте музика, четете, или просто затворете очи блажено за няколко минути.

- Пристигайте малко по-рано на работа от своите колеги и направете нещо приятно за себе си – например, чаша кафе.

Задача 3. Научете се да почивате – както по време на работния ден, така и през годината. Не пренебрегвайте отпуските, планирайте поне две по-дълги почивки през годината. Животът е прекалено кратък, така че, ценете всеки ден извън офиса. Не си вземайте работа за вкъщи, почивайте активно в уикендите.

още по темата
още от Техники за успех
28
Петък
Февруари