нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

По-страшно от FOMO

Снимка: Shutterstock

Авторът на термина FOMO Патрик Макгинис разказва за опасностите от друго явление - FOBO

Случвало ли ви се е да прекарате твърде много време в избор на една от две равни възможности? Или в опити да се възползвате от добра професионална възможност, само за да се откажете от нея в последния момент? Ако случаят е такъв, тогава вече сте запознати с FOBO - страх от най-добрия вариант. Авторът на съкращението FOMO, рисковият капиталист Патрик Макгинис, смята, че друго явление - FOBO е много по-страшно. В книгата си FOMO sapiens той обяснява как страхът от по-добър вариант влияе върху избора на кариера и пазара на труда като цяло.

Ако родителите ви са ви чели приказки като дете, сигурно сте чували класическата история за млада руса девойка, извършила безсрамно нападение над чужда къща. Приказката се казва "Златокоска и трите мечки". Но, за всеки случай, ако не сте срещали тази история в детството си, позволете ми да ви запозная накратко. Става въпрос за момиче, случайно попаднало пред хижа в гората. Чука на вратата, но никой не ѝ отваря и тогава тя решава да влезе и да се разположи като у дома си.

На масата насред хижата Златокоската открива три купички с каша. В първата кашата е твърде гореща, във втората е твърде студена. В третата обаче е точно както трябва и момичето се нагостява от душа и сърце. След това започва да се чуди на кой стол да поседен - единият, според нея, е твърде твърд, вторият е твърде мек, а третият е точно както трябва. Накрая, уморена от собственото си FOBO, тя ляга в най-удобното от трите легла, разбира се, отново проверила всяко едно от тях. За няколко чака, Златокоска определено сътвори доста поразии. Тя изяде цялата каша в едната купичка, счупи един стол и направи бъркотия в спалнята.

Спомняйки си сега тази история, правя от нея два извода. Първо, блондинките наистина живеят весело. Второ, FOBO на Златокоска е подхранвано от абсолютен нарцисизъм - взимайки всяко едно от решенията си в хижата, тя поставя своите моментни желания и цели над интересите на невинното мечешко семейство и предприема действия, които могат да му навредят. И да, такова поведение има своите последствия.

Ех, ако тежките случаи на FOBO се срещаха само в приказките! Искате ли да ги видите в пълната им прелест и в реалността? Просто изтеглете приложението за запознанства Tinder. То предоставя безкраен поток от потенциални партньори въз основа на вашето местоположение. Всеки път, когато се появи нова снимка на потребителския профил, просто трябва да прекарате пръст през екрана (плъзнете) надясно, ако искате да разговаряте с този човек, или наляво, ако не искате. Цялата процедура отнема две секунди, така че с достатъчно ловкост можете да "прегледате" десетки потенциални партньори за няколко минути.

С този преносим клуб за запознанства, можете часове наред да отхвърляте потенциални партньори, докато не ви попадне пред очите някой, когото смятате за достоен да "плъзнете" надясно. По дяволите, при това -  без никакви ангажименти, дори не е нужно да говорите с никого. Можете просто да си седите по бельо и прелиствате Tinder. Много романтично, нали?! Сега опитайте да си представите, че прилагате този подход към целия си живот: кариера, бизнес, приятелства и взаимоотношения с хората. Ако сте се отнасяли към хората, с които работите - независимо дали са колеги, доставчици или клиенти на принципа на работата с Tinder, ще навредите сериозно на кариерата си.

Да вземем например един от моите приятели, ще го нарека Алекс. Той мразеше работата си и отчаяно искаше да си намери друга в същата специалност. Той също така много искаше да се премести от Ню Йорк някъде в Европа. Най-добре в Париж, защото там имаше семейство, но и всеки друг град би го устроил. По това време Алекс просто искаше да напусне работата си. След месеци интервюта той най-накрая получи предложение от лондонска фирма. Алекс беше във възторг;  новата работа отговаряше на  всички негови критерии, с изключение на един: това не е Париж. И той се питаше: "Да плъзна наляво или да плъзна надясно?"

Същата вечер Алекс направи последен отчаян опит да размени офертата за по-добра от другата страна на Ламанша. Преди да си легне, той писал на приятел в Париж, молейки за съвет как да се възползва от предложението, което има под ръка, за да получи нещо подобно в Париж. Едва когато се събудил на следващата сутрин и отворил имейла си, осъзнал, че е допуснал ужасна грешка и замръзнал от ужас. Оказало се, че той е изпратил писмото не на своя приятел, а на бъдещия си шеф в Лондон, който му направил това предложение ден по-рано. Отговорът на писмото на Алекс бил кратък и хладен: „Ако не приемете нашата оферта в рамките на 24 часа, тя ще бъде анулирана“.

Алекс беше "хванат в крачка", но все пак му провървя. Много работодатели биха отменили офертата си незабавно. Защо тяхната компания трябва да бъде нечие резервно летище?! След като прочете ултиматума, Алекс осъзна, че е станал жертва на FOBO. Той рискува много добър, почти перфектен вариант, който с удоволствие би приел, когато започна да търси работа. Но, постъпи безразсъдно. В крайна сметка Алекс се съгласи да приеме работата в Лондон, без да смее дори да намеква за увеличение на заплатата (а ако преговорите вървяхя добре, това можеше да бъде обсъдено).

Как FOBO променя пазара на труда

Разбира се, търсенето на резервен резерв не се ограничава само до интервюта за работа; това поведение може да съпътства всички етапи от професионалния ви напредък и в крайна сметка да се превърне в определяща характеристика на вашата кариера. Според проучване на LinkedIn от 2018 г. 68% от служителите се чувстват FOBO, когато вземат решения за кариера, докато 17% казват, че най-голямото им съжаление е, че не са направили решаващата крачка, за да получат „мечтаната работа“. Публикация за тези резултати описва как FOBO се проявява на работното място.

Представете си, че току-що ви е предложено повишение или дори нова работа. Отначало сте доволни от тази възможност, но след това започвате да мислите за вероятността от по-добри варианти. „Наистина ли е това, от което се нуждая? Ами ако някъде има място, където заплатата е по-висока, длъжността е по-висока, работният график е по-гъвкав и мога да работя дистанционно? " И ето как сте стигнали до момента, в който с всички сили се опитватеда вземете "павилното решение". Имате FOBO - страхът от най-добрия вариант. Не сте сами.

На пръв поглед LinkedIn е просто социална мрежа, но е създал цял бизнес модел, който предизвиква пристъпи на FOBO атаки, когато стане дума за кариерно израстване. Факт е, че това е своеобразен глобален център за заетост, който се използва от почти 80% от рекрутерите. Веднага след като влезете в сайта, вие сте засипани с обяви за работа, съобщения от хедхънтъри и актуализации на състоянието относно кариерата и повишенията от вашите приятели. Някои от тези функции на първо място предизвикват ​​FOMO, докато други действат на FOBO като валериан на котка. LinkedIn е нещо като Tinder в професионалния свят и ако не сте доволни от кариерата си или сте решени да промените нещо, можете да прекарате часове в търсене на „по-добрия“ вариант. Това пък, от своя страна също провокира много страхове, които само пречат за намирането на неуловимата идеална работа.

Въздействието на FOBO върху пазара на труда се простира далеч отвъд приложението LinkedIn. Този страх е един от основните двигатели на гиг-икономиката, приливната вълна, която превърна фрийлансърството в основен кариерен път. Гиг-икономиката породи цяло поколение цифрови номади, които работят отвсякъде и хаотично прескачат от един проект на друг. В САЩ последиците от тези промени на пазара на труда са зашеметяващи: до 2020 г. над 40% от жителите на страната са на свободна практика. Разбира се, не всички от тези хора са заети с фрийланс от сутрин до вечер, така че тези цифри изискват известно разшифроване. За някои от тези работници фрийлансът е допълнение към основната им заетост или начин за печелене на доходи по време на безработица. Но милиони хора решават да започнат частна практика и да работят за себе си. Често всичко води до така наречената портфолио кариера: човек овладява редица различни видове дейности и всички те заедно представляват неговата „работа“. Ако искате да видите как изглежда това, разходете се в някое споделено пространство за работа или просто влезте в някое кафене по света и попитайте хората, разтворили лаптопи по масите с какво се занимават.

Революцията на свободна практика е резултат от три дългосрочни тенденции. Първо, Интернет прави работните графици гъвкави. Второ, наемането през целия живот умира: някога престижните и предсказуеми кариери в отрасли като правото и финансите остават в миналото и много професионалисти са изгонени от корпоративния живот и превърнати в консултанти. И накрая, много големи компании преминават към модел на заетост, фокусиран на свободна практика, за да допълнят екипите си, да увеличат производителността и да използват таланти, без да са задължени да им предоставят стандартен пакет от предимства.

Изграждането на портфейлна кариера предоставя ясни предимства: гъвкавост на графика, независимост и високи заплати; но може да се превърне и във вълк в овчи кожи, подтиквайки FOBO. Не е задължително да се ангажирате с нито един проект, винаги ще имате толкова опции, колкото искате, и можете да свалите оковите, които претеглят всеки работещ добитък в корпоративния свят. Като свободна практика сте на свободен полет, но тази свобода си има цена. Гъвкавостта е непредсказуема и трябва да побързате да завършите следващия проект, ако искате да сте сигурни, че ще получите заплащане. Освен това стойността, която създавате за клиентите си, няма да повлияе по никакъв начин на собственото ви бъдеще. Можете да създадете фантастично лого, да напишете няколко забележителни реда код или да измислите блестяща маркетингова стратегия, но това няма да ви даде никакви привилегии, освен заплащането. Няма да бъдете повишени, повишени, повишени или позволени да притежавате акции - накратко, ще бъдете лишени от безбройните стимули, които компаниите предоставят на своите служители като дългосрочни стимули. Стойността на алтернативата е нещо хубаво, но не може да се използва за плащане на ипотека или зареждане на автомобил.

Източник: E-executive

още от Техники за успех