нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Просто направете първата стъпка

Снимка: Shutterstock

Ходенето е много по-трудно, отколкото изглежда. Разбрах това, докато гледах дъщеря ми, която тъкмо направи първите си стъпки. Ние, възрастните, сме склонни да мислим за ходенето като за лесен, дори изящен акт. Но то е по-скоро като контролирано падане. Дъщеря ми се дърпа напред, изпъва единия си крак, за да се хване, а след това - се противопоставя на гравитацията за няколко секунди, преди да падне.

Цената на прекаляването

За мен основният урок тук е за преодоляването и силата да излезем от собствените си глави. Когато дъщеря ми не мисли как да пази равновесие, тя върви отлично. Тя се спъва едва, когато е в дълбока концентрация. Разбира се, не само бебетата преодоляват нещата. Проблемът с преосмислянето е валиден за всеки от нас, като оказва сериозни последици в и извън офиса.

Някои проучвания сочат, че преосмислянето на проблеми отново и отново всъщност е пречка за тяхното разрешаване. Освен това може да доведе до загуба на сън и психични проблеми като депресия или тревожност. Когато сте обсебени от идеята да гледате даден проблем от всеки възможен ъгъл, смекчавайки всички рискове и постигане на перфектно решение, това неизбежно води до пропуснати възможности и изхабена енергия.

Разбиване на преосмисления капан

Но как да прекъснеш този цикъл на преосмисляне? Съвременните изследвания показват, че обръщайки внимание на дишането, можете да генерирате мощен биологичен отговор, активиращ нервната система и отпускащ ума. Упражненията също могат да бъдат много мотивиращи и да ви помогнат по-лесно да стигнете до конкретно прозрение относно настоящия ви проблем.

В бизнес контекста разчитайте на интуицията си, на онова странно убеждение, че това е правилният курс, по който трябва да поемете. Ще дам пример със собствените си преживявания като предприемач. В началото моята компания Hootsuite имаше хиляди потребители, но нямаше приходи. Но интуицията ми каза, че има потенциал. Десетилетие по-късно ние сме една от най-големите платформи за социални отношения в света.

Границите на интуицията

Хората проявяваме сериозни пристрастия към негативизма - тенденция да се фокусираме върху заплахите и да придаваме повече тежест на неща, които се случват напоследък, дори и да не са актуални във времето. Знайте, че прекаленото обмисляне на даден проблем, може да ви вкара в коварен капан. Ако дългото анализиране на проблемите задържа бизнеса ви назад, вземете реплика от малкото дете в живота си. Спрете да мислите и просто направете тази първа стъпка.

Източник: Райън Холмс, Inc

Редактор: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех