нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първо, търсете!

Снимка: Shutterstock

Когато преди повече от 30 години Стивън Кови представи книгата "Седемте навика на високоефективните хора", тя моментално стана класика. Дори и да не сте я чели, вероятно сте чували неговата мъдрост, позиционирана за всичко - от семейни връзки до корпоративното израстване. Кови признава известността на книгата с нейната парадигма, която пренебрегва тенденциите и се фокусира върху вечните принципи на справедливост, почтеност, честност и човешко достойнство.

Може да се каже, че това е послание за различна епоха. Но във времето от публикуването му работихме със стотици малки до средни частни фирми, както и с индустриални експерти като Southwest Airlines, Harley-Davidson и Capital One, помагайки им да ангажират служители и да увеличат печалбите. Съвсем наскоро проведохме изгодни изследвания за растеж с Harvard Business School. След цялото това време "Седемте навика на високоефективните хора" остана бестселър.

И след толкова време забелязвам нещо важно за тази парадигма. Основната структура на книгата е свързана с три категории, в които всички хора се вписват. Зависимите хора разчитат на другите, за да получат това, което искат. Независимите хора разчитат на собствените си усилия, за да получат това, което искат. Взаимозависимите хора обединяват собствените си усилия с усилията на другите, за да постигнат най -големия си успех, пише Бил Фоч в статия за Inc.com. 

Естествено, може да теоретизирате към коя категория принадлежите. Истината е, че всички ние започваме живота си като зависими хора. Разчитаме на семейството си, за да ни предоставят това, от което се нуждаем. Растем и се учим, надяваме се да се развиваме до степен, че сме самостоятелни или независими. Но някои от нас продължават да зависят от други за ресурси. Добрата новина е, че повечето от нас стигат до някакво ниво на независимост и могат да разчитат на собствените си усилия, за да постигнат това, което искат. Но отношенията между хората и бизнеса, за който работят, основно остават транзакционни. Държим се като наети ръце - докато работодателят има работа за нас, ние имаме работа. Ако друг работодател предлага по-голяма заплата за нашето време, сме склонни да сменим работата си. 

Някои от нас израстват отвъд независимия живот. Тези хора обединяват усилията си с усилията на другите да постигнат повече, отколкото всеки от тях би могъл сам. Знаете имената на някои от тези високоефективни хора: Херб Келехер, основател и бивш главен изпълнителен директор на Southwest Airlines; Бил Гейтс, основател и бивш главен изпълнителен директор на Microsoft; Стив Джобс, основател и бивш главен изпълнителен директор на Apple
Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon. 

Сещаме се и за някои по-малко известни високоефективни хора са личности като Мат Пласкоф, основател и главен изпълнителен директор на One Week Bath; Роджър Громет, основател и бивш главен изпълнителен директор на Boardman Manufacturing; д-р Ед Фоч, основател и главен изпълнителен директор на Близнаци и Елизабет Уайлдър, основател и главен изпълнителен директор на AWDB Design Build. 

Всички тези осем главни изпълнителни директори са преминали от независимост към взаимозависимост. Те са изградили силни компании и са обслужвали милиони клиенти, генерирайки богатство за милиарди и подобрявайки живота на безброй служители, които от своя страна им помагат да постигнат много повече, отколкото някога биха могли поотделно. Именно това е икономическата ангажираност.

Оказва се, че прозренията на Кови се отнасят силно към принципите на икономическата ангажираност: ангажираност на клиентите, икономическо разбиране, прозрачност, споделяне на печалбата и участие на служителите.

Освен заплата, всеки от тези изпълнителни директори е създал за себе си значително богатство. Техните компании плащат данъци и допринасят за обществото. Но по-важното е, че те умишлено изграждат отношения със своите служители, които приличат на доверено партньорство. Вместо да смятат своите работници за наети, тези лидери на компаниите се придържат към навика на Кови 5: първо търсете, за да разберете. Слушайте своите служители! И така, когато този родител, съпруг, дете или приятел ги попита: "Какво направихте днес?" те могат да отговорят: "Разраствахме бизнеса си, обслужвахме още повече клиенти и помагахме на нашите служители да просперират".

Взаимозависимият живот има потенциал да бъде неизмеримо удовлетворяващ. А взаимозависимите лидери са склонни да изграждат бизнес, който се простира дори отвъд живота на техните основатели. 

Източник: Бил Фоч, основател и президент на Open-book coaching, за Inc.com 

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех