нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Работите у дома? Спазвайте правилото 20-20-20!

Снимка: Shutterstock

Ако преди работата от разстояние беше рядкост и дори привилегия, то сега е новата реалност. Офисът официално се премести у дома. И въпреки че работата от разстояние може да бъде благоприятна ситуация, експертите предупреждават, че ако не бъдат взети определени мерки, това може да има последици както за работника, така и за компанията, пише abc.es.

"Служителят в домашния офис или студентът не трябва да забравя основните аспекти на превенцията на професионалния риск в областта на здравето, както във физически, така и в психически аспект", предупреждава Луиза Ахерандио, физиотерапевт и преподавател по психология и науки на образованието в Свободния университет на Каталуния UOC.

Според нея проблемите с мускулите, зрението и тревожността са най-честите проблеми, които се наблюдават при работа от разстояние. Важно е да се знае, че те не само могат да бъдат коригирани, но и могат да бъдат предотвратени като се грижим за нашето здраве и за средата, в която работим.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че всеки трети от хората ще страда от инвалидизиращо мускулно състояние през целия си живот. За да се избегне това, експертът препоръчва използването на подходящи мебели. Те включват ергономични столове, които се регулират на височина, а още по-добре, ако имат лумбална облегалка. Препоръчва се също използването на подложки за краката и стойка за повдигане на компютъра. Що се отнася до масата, височината й трябва да позволява поставянето на предмишниците върху нея, когато пишете, без да е твърде висока или твърде ниска.

Еспертът препоръчва разстоянието между екрана и очите да бъде около 50 сантиметра. За да предпазите кръвообращението и гърба, най-добре избягвайте да кръстосвате краката си твърде дълго. И не стойте в една и съща поза повече от два часа. Добре е да правите малки упражнения и разтягания, дори само по пет минути на ден.

Как да се грижим за очите си?

По отношение на възможните състояния на очите, причинени от работата от разстояние, експертите препоръчват да се спазва правилото 20-20-20. Става въпрос за спиране на гледането на екрана на всеки 20 минути и след това насочване на погледа към обект, който е на 6 метра разстояние (около 20 крачки) за 20 секунди.

"Така променяте фокуса си и очите си почиват", обяснява Луиза Ахерандио. Според нея не трябва да се злоупотребява с тъмния режим на екраните, тъй като контрастът на белите букви на черен фон може да доведе до по-голямо напрежение в дългосрочен план. И напомня за значението на примигването. "На екрана може да се постави бележка, която да ви подсеща да мигате по-често, за да си създадете навик", пояснява тя.

От своя страна, преподавателят по икономика и бизнес изследвания в Свободния университет на Каталуния UOC, Манел Фернандес Хария, препоръчва да се прави малък масаж на очите.

По отношение на осветлението, работната зона трябва да има около 500 лукса (международна система от единици за нивото на осветление, бел.ред.), а естествената светлина не трябва да идва отпред на компютъра, тъй като това би причинило отблясъци. И никога не работете на тъмно. Промяната на интензивността на светлината на екрана спрямо околната среда допълнително натоварва очите и може да ги увреди. 

Ако говорим за превенция на психо-емоционални проблеми, свързани с работата на разстояние, професор Фернандес Хария препоръчва да обърнете внимание на организацията на работната зона, в това число в какво пространство вкъщи ще разположите домашният си офис. И съветва да го украсите с любимите си декоративни предмети и да сложите няколко растения, но разбира се, без да прекалявате.

Източник: abc.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех