нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съветите на Уорън Бъфет за професионален успех

Снимка: Getty Images

Милиардерът инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет през декември проведе виртуална беседа пред студентите, завършващи университета в Небраска-Линкълн. В речта си Бъфет даде съвет на младите хора как да постигнат успех в бъдещата си професионална кариера. Той посъветва завършващите да четат много, да усъвършенстват комуникативните си умения и да се стремят да си намерят работа, която им харесва и ги мотивира всеки ден, предава Markets Insider.

"Трябва да търсите работата, която бихте избрали, ако не ви трябват пари и за която ще скачате от леглото всяка сутрин. Имах късмета да имам такава работа и мога да ви кажа, че това е нещо, което очаквате с нетърпение всеки ден. Не е задължително да намерите тази работа в деня, в който напуснете университета, но тя е там някъде", съветва Бъфет относно кариерния избор на всеки ученик.

Що се отнася до развитието на комуникативните умения, Уорън Бъфет каза на завършилите: "Трябва да умеете да пишете и говорите добре и да развиете любознателен ум. На 90-годишна възраст, повярвайте ми, срещнах много хора, които станаха богати в живота си, но не постигнаха успех". И добавя, че истинският успех е, когато на старини усетите любовта на вашето семейство, приятели и колеги.

Четирите любими книги на Бъфет

Наскоро известен американски инвеститор разкри четирите книги, в които Бъфет му препоръча да прочете. Същият инвеститор обаче го попита дали книгите на Бенджамин Греъм, който беше наставник на Бъфет, са донякъде остарели. Причината - Греъм пише „Анализ на сигурността“ през 1934 г. и „Интелигентен инвеститор“ през 1949 г. 

Уорън Бъфет, който винаги е използвал инвестирането в стойност, преподаван от Греъм в продължение на десетилетия, посочва, че читателите на Греъм трябва да се съсредоточат върху главите засягащи инвестиционната психология.

Освен това той препоръчва да се прочетат и две книги на покойния икономически коментатор Джордж Гудман, който пише под псевдонима Адам Смит: "The Money Game" и "Supermoney".

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още по темата
още от Техники за успех