нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тенисистът, който превърна крокодила в символ на комфорт

Снимка: Shutterstock

Историята на Рене Лакост (Париж, 1904 г. - Сен Жан дьо Луз, 1996 г.) не е на парижки дизайнер на висшата мода, а на спортист, спечелил седем турнира от Големия шлем при индивидуалните състезатели и част от „ Мускетарите “, най-известното поколение френски тенисисти от 20-те години на миналия век. 

Ласкост е роден в Париж в богато семейство. На 15-годишна възраст, след пътуване с баща си до Англия, той за първи път практикува тенис спорта. Младежът не представя естествен талант за разлика от други противници като Боротра или Коше, но пък за сметка на това притежава сила и дисциплина и тренира с концентрация.

За разлика от другите мускетари, които са били самоуки, Лакост от първия момент е имал известен личен треньор. Това, освен да усъвършенства играта си, го научило да усъвършенства силата и физическите си способности, нещо, което по онова време не било често срещано. По това време парижанинът демонстрира способността си да твори, предвид невъзможността да тренира дълги часове с треньора си, той изобретява тенис машина, която стреля топки, за да може да тренира сам. 

След безброй шампионати и дълги години на наблюдение и подобряване на играта си, Ласкост успява да стане най-добрият френски тенисист през 1925 г. и заедно с Жан Боротра, Анри Коше и Жак Бруньон се превръща в един от четирите известни мускетари на френския тенис от Купа Дейвис.

През 1933 г., когато Лакост вече е напуснал професионално тениса, той навлиза в света на бизнеса с компанията за облекло, която носи фамилията му. Емблематичното лого на крокодила е плод на един залог - Алън Х. Мюр, капитан на френския отбор по Купа Дейвис по това време, обещава да даде на Лакост куфар от алигатор, ако спечели един от тенис мачовете му. Лакост печели мача, а един американски журналист разгласява тази история, наричайки Лакост „The Alligator“ (крокодилът) и така възниква идеята за бродиране на това лого върху всяка негова фирмена дреха.

Дрехите на марката Lacoste бързо успяват да се позиционират на текстилния пазар, благодарение на комфорта и иновативния стил, предлагани от нейните облекла. В нарушение на правилата, Лакост скъсява ръкавите на типичната тенис фланелка, за да създаде удобно поло, тъй като разбира, че дрехите трябва да се адаптират към играчите, а не обратното. По този начин бизнесменът предлага модерен и лек гардероб, който завладява света, полагайки основите на една марка, която и до днес продължава да защитава идеята. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

още от Техники за успех