нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

4 причини да прекарвате повече време сами

Снимка: Shutterstock

От еволюционна гледна точка, хората са социални същества. Въпреки че в съвременните професионални среди се ценят хората, които могат да мислят "извън кутията", лидерите в индустрията продължават да използват в речите си корпоративни ключови думи като "синергия" и "екипен играч".

Покрай всичко това, рядко ни остава време, което да прекараме сами със себе си. Истината е, че уединението може да бъде изключително полезно за човек, или както казва Алис Колър: „Да бъдеш сам означава да се потопиш напълно в делата, които сам си избрал, осъзнавайки пълнотата на собственото си присъствие, а не липсата на чуждото.“ Тук следват 4 основателни причини да го послушате и последвате.

1. Мозъкът и нервната ви система получават възможност да презаредят

Когато сме обградени от хора, непрекъснато получаваме външна информация, стимулирана от разговори, език на тялото и дори миризмата на човека до нас. Обработването на тези данни изисква постоянно пренасяне на фокуса от едно нещо на друго (всъщност, човешкият мозък е откривателят на режима на мултитаскинга - процес, който е изключително натоварващ за него). Същевременно, мозъкът ви непрекъснато се опитва да разбере дали някой от тези външни стимули представлява заплаха, а това води до високи нива на тревожност и безпокойство.  

Подобно на това да изключите телевизора, уединяването ограничава броя на външните стимули, които атакуват вашето съзнание, а това намалява значително нивата на стрес. Както всички знаем, колкото по-малко напрежение има във вашия живот, толкова по-добро е вашето психическо и физическо здраве.

2. Осъзнавате от какво имате нужда в действителност

Когато сте сами, имате време да помислите върху посоката, в която върви вашия живот, без някой да ви казва какво трябва да правите. Може да опитате различни неща и да видите дали те ще задоволят вашите нужди, без да се страхувате, че някои ще критикува вашия избор. Когато сте сами, няма кой да взема решения вместо вас. Единственият избор,  който ви остава, е да създадете среда, която ви прави щастливи. Това е изключително мотивиращо и вдъхновяващо.

още от Техники за успех