нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Едно от най-важните умения за успех в кариерата

Снимка: Shutterstock

Съвсем наскоро Световният икономически форум разкри нещо, което преди десетина години изобщо не бе на радара на повечето лидери специалисти по човешки ресурси. Той постави акцент върху едно от 10-те най-важни умения за успеха в работата, което се очаква да бъде в центъра на бизнес света до 2022 г. - емоционалната интелигентност. 

През последните години емоционалната интелигентност(EQ) се внедри в речник на бизнес средите като едно от най-желаните качества за личностно и професионално развитие. Мениджърите все по-често търсят хора, които демонстрират добре развити меки умения (soft skills), тъй като те са предпоставка за по-добри междуличностни връзки между отделите членове на екипа и по-високо мотивационно ниво в работата.

За да прецените дали разполагате с емоционална интелигентност, трябва да се вгледате в огледалото и да си зададете няколко въпроса:

1. Обикновено наясно ли сте с чувствата си и с причините да ги изпитвате?

2. Познавате ли както силните си страни и уникални качества, така и най-големите си недостатъци и ограничения?

3. Способни ли сте да контролирате емоциите си? Съвземате ли се бързо след ситуации, които ви карат да се чувствате разстроени, обезпокоени и стресирани?

4. Способни ли сте да разпознавате чувствата, които изпитват другите хора, и да се поставяте на тяхното място?

5. Стараете ли се да гледате на нещата през позитивна призма?

6. Чувствате ли се удобно в кожата си, независимо от чуждото мнение?

Макар че идеята на тези въпроси е основно да стимулира вашето мислене, ако не можете да отговорите с „да“ на поне един от тях, то може би е време да насочите усилията си върху това да опознаете себе си по-добре. Живеем във време, в което емоционалната интелигентност се е превърнала в по важен предвестник на успеха от техническите умения и дългогодишния професионален опит, така че не трябва да пропускате възможността да се възползвате от всички предимства, които може да ви донесе високото EQ.

.............................

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех