Затвори

Хората, които са обречени на провал в работата

Снимка: Shutterstock

В последните години опитът и познанията бързо губят позициите си на водещи фактори за успеха на работното място. Расте значимостта на социалните умения, а това създава работна среда, в която хората без тях се открояват като зебра сред коне.

Всички познаваме тези хора: човекът, който не спира да говори, когато гоните краен срок, онзи, които си приписва заслугите за вашите идеи, или пък другият, който забърква каша, която вие трябва да разрешите. Списъкът е дълъг.

Има много интелигентни хора, които сами пречат на развитието на своята кариера, заради липсата на самосъзнание и социални умения.  

Социалните умения и самосъзнанието са компоненти на емоционалната интелигетност(EQ), която според проучване на TalentSmart, в което участват повече от един милион души, отговаря за 58% от продуктивността на работното място. Тези, които нямат добре развита емоционална интелигентност, са поставени в изключително неблагоприятно положение.   

При определени типове хора, тази липса на емоционална интелигентност води до по-сериозни проблеми, отколкото при други. Изучаването на тези типове личност може да ви помогне да избегнете превръщането си в един от тях.

1. Страхливецът

Страхът е изключително силен мотиватор. Именно по тази причина кандидатите за президент например казват на хората, че техните конкуренти ще „унищожат икономиката“. Хората, които се водят от своите страхове, са склонни да прибягват до ирационални и вредни навици. Страхливите хора бързат да обвинят другите и да прикрият собствените си грешки.

2. Високомерният

Комуникацията с арогантни хора е загуба на време, защото те гледат на всичко, което правите като на лично предизвикателство към тях. Арогантността е фалшива увереност, която обикновено маскира дълбока вътрешна несигурност и колебание. Според прочуване на университета Акрон в Охайо, арогантните хора са по-непродуктивни и имат повече когнитивни проблеми от останалите.

3. Конформистът

Конформистите следват пътя на най-малка съпротива и застават зад мантрата: „Това е начинът, по който винаги сме правили нещата“. Ако усетите, че винаги се съгласявате със всичко, което казват и правят останалите, бъдете внимателни, защото статуквото рядко води до величие.

4. Вечно неразбраният

Неразбраният човек отдава своята липса на успех на липсата на възможности. Истината е, че късметът може да помогне на успешния човек, но преди това той е положил огромни усилия и е направил много жертви, за да стигне до този момент. Това, което неразбраните хора не осъзнават е, че те се провалят заради тяхното отношение, а не заради обстоятелствата.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66114
0.601996
CNY
10
2.49061
4.01508
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20828
0.452841
RUB
100
2.81877
35.4765
USD
1
1.60275
0.623928