Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Очи в очи със страховете

Снимка: Guliver / Getty images

Случвало ли ви се е да се страхувате от провал в нещо до такава степен, че способността ви да вземате решения да бъде напълно парализирана? За съжаление, страхът от провала понякога достига такива измерения, че ни пречи да си вършим работата и да дори да продължим напред с живота си.

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет познава този страх много добре. Преди време той е бил ужасен от говоренето пред големи публики – страх, които отдавна е преодолял. Днес Бъфет споделя, че за да бъде успешен, човек трябва да се изправи пред страховете си.

Според него страхът от провала ни пречи да правим грешки. Но това звучи като нещо позитивно, нали? Не, защото именно грешките са механизма, чрез които се развиваме и растем.

„През живота си ще правите много грешки, за това няма съмнение. Не искате обаче да правите грешки, когато вземате важни решения, като например за кого да се сгодите и неща от този род. Няма обаче начин да вземам решения за бизнеса и инвестициите си, без понякога да допускам грешки. Опитвам да ги сведа до минимум и да не им обръщам много внимание. Не гледам назад…“, казва Бъфет.

 Голямата полза от провала е, че той ни дава перспектива, когато сме изправени пред най-големите си страхове. Ние решаваме дали да приемем провала като „края на света“ или възможност да научим нещо ново и да не повтаряме същата грешка.

Съветът на Бъфет звучи като нещо лесно за изпълнение, но всъщност изисква доста кураж. Ако не се чувствате готови да се изправите пред страховете си, то може първо да предприемете следните стъпки, за да намалите страха си от провал:

1. Обмислете всички възможни резултати

При много хора страхът от провала се дължи на страха от неизвестното. За да отървете от тези опасения, трябва да прецените всички възможни резултати от решението, което ще вземете. Когато последствията не са неизвестни, вие можете по-добре да прецените риска.

2. Мислете позитивно

Позитивното мислене е най-ефективният начин човек да подсили самочувствието си и да спре да саботира собствения си успех.

3. Разгледайте отново най-лошият възможен сценарии

Човешко е да гледате на най-лошият възможен сценарии като на истинска катастрофа. Това обаче не винаги отразява действителността. За това е важно да имате перспектива за нещата, да можете да сравните ситуацията си с тази на хората около вас и да осъзнаете, че най-лошият сценарии не е толкова лош.

4. Задайте си по-скромни цели

Опитайте се да правите малки стъпки към по-големите си цели, за да гради увереност и да не бъдете постоянно заливани от съмнения и въпроси „ами ако…“. Иначе казано, не се фокусирайте върху върха на планината от самото начало – първо изкачете няколко хълма.

.............

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех