нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Той ви притиска, той е груб ...Запазете спокойствие!

Снимка: Shutterstock

Като изключим задаване на един или два необичайни въпроса, които проверяват как реагирате на нещо, за което не сте подготвен, повечето мениджъри, отговарящи за интервютата за работа, са добри професионалисти. И знаят как да се държат с хората. Но и сред тях има "изключения", които се държат грубо и агресивно. Това е стъписващо! Не и обаче ако сте предварително подготвени да реагирате най-адекватно на атаките на мениджъра, който ви интервюира за работа.

 Ето три съвета, които ще ви помогнат да се справите с агресора:

Запазете спокойствие

Когато някой се държи грубо с вас, първият ви инстинкт може да бъде да му отвърнете със същото. Вместо да тръгнете в атака, потиснете желанието си да влезете в разгорещен конфликт и запазете спокойствие. Започнете с поемане на глътка въздух, дори ако това означава да помолите за извинение и да отидете до тоалетна, където да напръскате лицето си с хладка вода. Понякога интервюиращите задават един или два по-грубо звучащи въпроса, за да тестват начина, по който реагирате на тях. Последното нещо, което искате, е да се представите като човек, който не издържа на напрежение и не може да се справя с трудни ситуации. Това е вашата възможност да покажете, че нищо не може да ви изненада и разклати.

Не го приемайте лично

Когато някой е груб с вас, винаги е добре да си спомняте, че дори най-милите и отзивчиви хора имат лоши дни. Може би интервюиращият е подложен на огромно напрежение от свия шеф, който иска от него да намери перфектния кандидат за работа. Може би той преминава през труден период в личния си живот. Дори и на пръв поглед неговата агресия да е насочена към вас, има голяма вероятност той просто да си изкарва насъбрания гняв. Вместо да приемете нещата лично, не губете равновесие и продължете по план, отговаряйки спокойно и уверено на всеки негов въпрос.

Влезте в диалог

Ако приемете като агресивно нещо, което интервюиращият ви казва, използвайте това като възможност да промените посоката на разговора. Насочете светлината на прожекторите върху интервюиращия и му задайте въпроси, които показват, че ви пука. Има голяма вероятност това да превърне неговата агресия в позитивно отношение. Защо ли? Защото хората обичат да говорят за себе си. Според Scientific American причината за това е проста – когато говорим за себе си ние се чувстваме добре.

Ако имате чувството че сте попаднали в безизходица и не знаете как да отговорите на агресията на интервюиращи, може да използвате тези три кратки и бързи въпроса (които на всичко отгоре ще ви помогнат и да научите нещо повече за компанията):

От колко време работите тук?

Какви ценности и/или качества, характерни за компанията, ви накараха да я изберете?

Каква е любимата ви част от работата тук?

Дори най-талантливите и добре подготвени професионалисти може да бъдат разколебани и да започнат да се съмняват в себе си, когато се изправят очи в очи с интервюиращ, който се държи грубо и агресивно. Вместо да изгубите контрол върху ситуацията, използвайте изброените по-горе трикове и се придържайте към предварителния си план. Ако се стигне до там, че нападките преминат границите на приемливото и се превърнат в директен тормоз срещу вас, то не се колебайте да излезте от стаята и да потърсите контакт с друг служител на компанията. Запазете спокойствие, докато ситуацията ви го позволява, и ще демонстрирате, че можете да се справите със всичко.

............................

Джесика Тайфелс за glassdoor.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех