нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Що за странни въпроси?!

Снимка: Shutterstock

Ако сте преминали през не едно или две интервюта за работа, вероятно сте забелязали, че те вървят по-добре, когато предварително сте се подготвили за някои често срещани въпроси.

Много вероятно е обаче тези интервюта да са съдържали и въпроси, които са ви изненадали. Някои мениджъри обичат да задават на кандидатите за работа въпроси, които на пръв поглед нямат абсолютно никаква връзка с предлаганата позиция. Тяхната цел е да ви поставят в неудобно положение, за да може интервюиращият да прецени колко бързо мислите и колко креативни може да бъдете в отговорите си.

Успехът ви до голяма степен ще зависи от начина, по които се справяте с тези неочаквани въпроси. Изпадате ли в паника или запазвате спокойствие и отговаряте с увереност? Ето четири начин да блеснете, когато ви бъдат задени странни въпроси:

Очаквайте неочакваното

Човек трябва да очаква, че всяко интервю за работа ще включва поне един неортодоксален въпрос. В непредсказуемият свят, в които живее, мениджърите, отговарящи за интервютата за работа, задават все по-вече такива въпроси в опит да намерят служители, които показват пъргавина на ума и гъвкавост – ценни качества в постоянно променящата се работна среда.

В Apple например задават някои от най-странните въпрос, които човек може да чуе на интервю за работа. „Ако имате две яйца и искате да разберете кой е най-горният етаж, от който може да хвърлите яйце, без да го счупите, какво бихте направили?“, е въпрос, който компанията задава на инженер за осигуряване на качеството на софтуера. Amazon също могат да се похвалят със странни въпроси като: „Как бихте решили този проблем, ако се намирахте на Марс?“ или „Amazon е особена компания. Има ли нещо особено във вас? “

Запазете спокойствие

Когато ви бъде зададен подобен въпрос, най-важното нещо е да запазите спокойствие. Мениджърите задават такива въпроси, за да видят как реагира кандидата за работа, когато е подложен на стрес.

Не правете странни гримаси и контролирайте езика на тялото си. Също така не отговаряйте с фрази от рода на „Това е добър въпрос!“ или „Не очаквах да ме питате това!“. Ако това са първите думи, които излизат от устата ви, вие демонстрирате, че сте били хванати неподготвени. Вместо това, поемете дълбок дъх и си дайте няколко секунди за размисъл. Съберете мислите си и опитайте да дадете откровен отговор на въпроса, колкото и странен и нелогичен да ви се струва.   

Бъдете автентични

Когато отговаряте на подобни въпроси, най-добрият подход е да демонстрирате автентичност. Уверете се, че отговорът ви отговаря на вашата идентичност и на ценностите, в които вярвате.

Нека вземем следният пример: как бихте отговорили на въпроса „Какъв тип дърво бихте искали да бъдете?“. Гледайте на този въпрос като тест за това какъв тип личност сте. Може да кажете, че искате да бъдете лидер, на който хората да се осланят, като на дълголетен и могъщ дъб. Или пък да отговорите, че искате да сте като ябълковото дърво, което плодовете на чиито труд правят света малко по-хубав всяка пролет.

Ако ви питат за разрешаването на някакъв проблем, докато сте на Марс, първият ви отговор трябва да бъде свързан със сигурността на вашия екип, като се има предвид негостоприемната среда, характерна за Червената планета. Този отговор демонстрира лидерските ви качества и показва, че сте отборен игра.

При тези въпроси няма верни и грешни отговори. Идеята тук е да се демонстрира креативност и да бъде даден отговор, който разкрива повече за вас като човек.

Не търсете мигновена обратна връзка

Когато давате отговор на странен въпрос, много вероятно е да се почудите дали не сте били твърде нестандартни във вашия отговор. Възможно е да се почувствате неудобно и странно. Важно е обаче да не питате дали сте дали добър отговор. Ако търсите похвала и признание от интервюиращия, вие демонстрирате, че сте били обезпокоени от въпроса.

Много по-добре е да покажете, че сте доволни от отговора си, колкото и необичаен да е бил той,  и че стоите зад думите, които сте казали.  Така ще покажете, че можете да се справите с дори най-странните и неочаквани ситуации, които могат да възникнат на работно място. В крайна сметка това е изключително ценно качество, особено във време като настоящето.

.................

Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех