нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всъщност, какво точно е „предприемачески дух“ ?

Снимка: Shutterstock

Фразата „предприемачески дух“ все по-често започва да се появява в обявите за работа. Разбира се, вашата кариера до момента може да не наподобява особено много тази на Марк Зукърбърг или Ричард Брансън, но това не означава, че вие не можете да им подражавате и че няма какво да научите от някои от най-успешните предприемачи в света на бизнеса.

Казано по най-простия начин, страхотните служители и успешните предприемачи си приличат повече, отколкото си мислите. Хората, които поемат инициативата в свои ръце, са сред най-търсените служители от работодателите.

„Независимо от това кой плаща заплатата, всички трябва да се научим да работим така, сякаш работим за себе си“, казва Белинда Платз, кариерен коуч от Mentors Inc.

Това са 9 качества, които трябва да развиете, ако искате да започнете да мислите и действате като предприемач:

1. Мотивираност

Здраво работещите предприемачи имат огромна мотивация за успех. Възприемането на този начин на мислене и способността да демонстрирате високата си мотивация на вашия работодател е от ключово значение за успеха ви, независимо от това в коя сфера на бизнеса сте избрали да се насочите, казва Карън Литсингър, кариерен коуч в Питсбърг.

„Трябва да посрещате всеки работен ден с ентусиазъм и позитивно настроение. Работодателите искат да видят, че наистина се интересувате от работата си“, добавя тя.

2. Креативност

В която и индустрия да работите, мениджърите търсят служители, които не се страхуват да показват творческото мислене извън общоприетите рамки.

„Те търсят служители, които не се справят добре с изпълнението на задачите, но могат да предложат и по-ефективни методи за тяхната реализация“, казва Литсингър.

Важно е винаги да бъдете креативни и винаги да търсите начини да подобрите процесите и продуктивността във вашата компания.

3. Убедителност

Убедителността е качество, което може да ви бъде от голяма полза при преговорите за увеличение на вашата заплата или за назначаването ви на по-висок пост, казва кариерния коуч Филис Мъфсън.

„Има моменти, когато ще ви се наложи да убедите клиент, колега или вашият шеф, че трябва да бъдат предприети определени действия. За целта вие трябва да сте изключително убедителни в начина, по който представяте идеите си“, казва Литсингър.

4. Визия

Успешните предприемачи никога не изпускат от поглед голямата картина, а това е качество, което може да ви направи по-добри във вашата работа. „В основата на визията седи стратегическото планиране“, казва Литсингър.

Можете ли да определите посоката, в която се е насочила вашата индустрия? Можете ли да разпознаете предизвикателствата, които стоят пред вашата компания? Можете ли да се справите с ежедневните си отговорности, като същевременно с това запазвате фокус върху дългосрочните си цели?

още по темата
още от Техники за успех