Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ти лъжеш? Ти губиш!

Снимка: Shutterstock

"О, каква заплетена мрежа тъчем, когато започнаваме да мамим", казва шотландският писател на исторически романи Уолтър Скот в книгата "Мармион". Оказва се обаче, че моралните и чисто логистичните предизвикателства, които вървят ръка за ръка с лъжите, не са единствения проблем, произхождащ от тях. Скорошни прочувания показват, че нечестността изменя функциите на човешкия мозък(и то не към по-добро).

Повече лъжи = по-ниска емоционална интелигентност

За да стигне до този извод екип, ръководен от Джулия Лий от Мичиганския университет, провежда поредица от експерименти, в които 259 доброволци се подлагат на тест, оценяващ нивото им на честност. Една от задачите е включвала игра, в която на участниците в експеримента е била дадена възможност да мамят, за да спечелят малки парични награди. Доброволците също така са участвали в стандартен психологически тест, който измерва нивото на точност, с което те разчитат емоциите на другите хора от изражението по лицата им. Резултатите бяха публикувани скоро в  Журнала за експериментална психология (Journal of Experimental Psychology).

При всички задачи и тестове в рамките на този експеримент учените са постигнали достигнали до един и същ извод – колкото повече лъже някои от участниците, толкова по-слабо се е представял той в разпознаването на чуждите емоции. Иначе казано, нечестността понижава вашата емоционална интелигентност(EQ).

Каква е причината за това? Цитираният експеримент не дава окончателен отговор, но изследователите предполагат, че за да се предпазим от гузната си съвест, ние психически се дистанцираме от другите хора, когато лъжем. Гледаме встрани и отбягваме погледа на човека, с който сме неискрени. Отдалечаваме се както физически, така и психически и емоционално. Това създава у нас механизъм, който ни пречи да съчувстваме на другите.

От това изследването също така не става ясно колко дългосрочни са негативните ефекти от лъжите- дали те понижават емоционалната ни интелигентност за ден, месец или година? Никой не знае. Пределно ясно обаче е, че неискреността пречи на хората да се свързват на по-дълбоко ниво с другите поне в краткосрочен план.

Друго прочуване прави тези резултати още по-стряскащи

Това далеч не е първото изследване, което анализира ефектите на лъжата върху нашата психика. Друго проучване, ръководено от психолога от Университетът Дюк Дан Ариели, открива, че колкото повече лъже човек, толкова по-лесно става за него да изрича неистини. Изследователите достигат до заключението, че хората свикват с лъженето и една поредица от малки и сравнително незначителни изкривявания на истината може да се превърне в истинска лавина, която да направи човек хроничен лъжец.

"Най-опасното нещо при лъжата е факта, че хората не осъзнават как тя ги променя", коментира Ариели.

Взети заедно резултатите от тези две изследвания стават причина за сериозни притеснения и размисли. Освен че с времето и практиката свикваме да лъжем, всяка неистина, която казваме, ни отдалечава емоционално от хората около нас. Ако може да си вземем някакъв извод от казаното, то той е, че трябва сериозно да се замисляме всеки път, когато се готвим да изречем някаква лъжа.

..........................

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех