Затвори

В нов състав, в нова роля

Снимка: Shutterstock

Когато работите за една и съща компания или пък с един и същи екип години наред, вие изграждате взаимен синхрон. Те знаят на какво сте способни и са запознати (или поне се предполага, че са) с вашият опит и постижения. Когато обаче започнете работа на ново място, нещата стоят по коренно различен начин. Тогава трябва да се приспособите към нови правила, нови цели и нови шефове. Трябва да работите, за да се докажете.

Как обаче е най-ефективният начин да постигнете това? Разбира се, може просто да изчакате нещата да се развият по естествен път, но в днешната сввръхдинамична и конкурентна среда кой може да си позволи да чака с години, за да бъде приет наравно с колегите си? Ето четири стъпки, които ще ви помогнат да се докажете на новото работно място възможно най-бързо.

1. Подкрепяйте думите си с действия

Когато сте нов в офиса, трябва винаги да подбирате внимателно думите си, за да сте сигурни, че те съответстват на това, което правите. Ще ви дам за пример новият президент на една компания, на чието представяне присъствах. Той говореше за това колко важно за него е служителите му да се чувстват добре и как „те винаги трябва да бъдат на първо място“.

Малко след като изрече тези думи, един от служителите разля кафето си на конферентната маса. В този момент всички се втурнаха да помагат с почистването на разляната течност, освен новият президент, който отстъпи назад и провери дали костюмът му е бил изцапан. Това определено не е първото действие, което един грижовен и мислещ за служителите си лидер би предприел.

Ако твърдите, че цените честността, не може просто да игнорирате критите и отзивите, които не ви харесват. Ако искате другите да повярват във вас, трябва да се стараете да правите това, което обещавате.

2. Целете се в средата

Когато имате нов шеф или нов екип, трябва да демонстрирате какво може да се очаква от вас. Може би на предишното ви работно място сте били познат като страхотен лидер, които не се страхува да поема отговорност за своя екип, но всичко това вече е в миналото. Не може да очаквате новите ви колеги да ви се доверят от първия ден и просто да повярват, че вие сте компетентен и можещ. Същевременно с това обаче, прекомерното самохвалство и демонстриране на умения може да има не по-малко негативен ефект  върху начина, по който другите ще ви възприемат. Какъв е правилния подход в този случай? По-добре ли е да бъдете скромни и да избягвате бомбастичните изказвания, или пък да дадете най-доброто от себе си и да покажете до къде се простират вашите възможности? Когато сте нов в офиса, екстремните прояви, в която и да е от двете крайности на спектъра, водят до скептицизъм и недоверие от страна на вашите колеги. Във времето си като театрален режисьор аз научих, че е най-добре да се започне с по-леко темпо. Публиката има нужда да се настрои на вълната на представлението. Помислете колко много пиеси сте гледали, които започват с актьор, правещ някакъв малък жест, като например да гледа през прозореца или пък да седи на стола и да гледа в земята. Същото важи и за вашите шеф и колеги, които имат нужда от време, за да свикнат с вас и да новата ви роля.

3. Позволете на вашата личност да блесне

Колко пъти сте чували някой да ви казва да се усмихнете? Звучи като добър съвет, нали? В крайна сметка, кой иска да работи с шеф или с колега, който е твърде сериозен?

Ако обаче искате да бъдете приети като част от екипа на новото работно място, трябва да забравите за „черно-белия” начин на мислене. Истината е, че когато следвате безрезервно съвети от рода на „усмихнете се“ вие просто си слагате една маска. Като новия човек в офиса, първата ви задача е да свалите тази маска и да бъдете себе си. Когато говорите с вашите колеги, вие трябва да им разказвате реални истории и случки от вашия живот, а не добре звучащи измислици. Не можете да си позволите постоянно да мислите какво трябва да кажете и дали това не противоречи на нещо, което сте казали по-рано. Позволете на вашата личност да блесне и да ви спечели симпатиите на вашите колеги.

4. Покажете, че слушате

Когато сте започнали работа на ново място, трябва да се фокусирате върху попиването на възможно най-много информация за него. Не е достатъчно просто да слушате какво ви казват вашия шеф и екип – трябва да покажете, че разбирате казаното. Когато шофирате, не е достатъчно само да забележите, че светофарът свети в червено, вие трябва да спрете на място.

Един от най-добрите начини да демонстрирате разбиране е като повтаряте думите на вашия събеседник и задавате конкретни въпроси, свързани с казаното от тях. Ако шефът ви каже: „Трябва да направите X”, вие може да отговорите с „Разбирам, че трябва да направим X. Имате ли някакъв съвет за най-ефективния начин да постигнем тази цел“.

Започването на нова работа е вълнуващо преживяване, но доказването на вашите способности и възможности пред новите ви колеги изисква доста работа. Не се страхувате да бъдете себе си и да покажете това, което можете, но не забравяйте да положите усилия, за да можете междувременно да опознаете хората, с които ще прекарате по-голямата част от деня си поне в близкото бъдеще.

.......................

Анет Грант, главен изпълнителен директор на Executive Speaking, Inc. и автор на „The 6-Minute Guide“, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Техники за успех